Proizvođači bijele čokolade umjesto kakao maslaca koriste biljne masti pa bijela čokolada ne može poslužiti ni kao najlošija zamjena.
"Bijela čokolada je slatki otrov koji ne osigurava neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu energetsku i hranjivu vrijednost, već isključivo kalorijsku. Za razliku od smeđe čokolade, u bijeloj nema teobromina koji se dobija iz kakao drveta, a djeluje stimulativno na organizam ako se konzumira u umjerenim količinama", rekao je primarijus Ljubomir Pfaf.
Stručnjaci upozoravaju da se bijela čokolada teže vari od crne jer sadrži 20 posto kakao maslaca, a oko 14 posto sastava čini suha mliječna masa.
"Riječ 'čokolada' u takozvanoj bijeloj čokoladi uvijek je bila pod znakom pitanja, jer ona u sebi nema kakao, što je osnovni sastojak smeđe čokolade. To uglavnom bude mješavina maslaca ili nekih drugih masti, s dosta šećera i vještačkih emulgatora kojima se postiže okus", objašnjava nutricionistica Milka Raičević.