OGLAS

Zanimljivo otkriće / Može li ovaj eksperimentalni 'recept' pomoći u borbi protiv raka debelog crijeva?

Image
Foto: Thinkstock

'Koktel' genetski modificiranih probiotika i brokule mogao bi biti sljedeći korak u borbi protiv raka debelog crijeva

16.1.2018.
12:30
Thinkstock
VOYO logo

Rak debelog crijeva nalazi se na vrhu ljestvice malignih bolesti razvijenih zemlja, a u svijetu je na četvrtom mjestu. Stope preživljavanja nakon liječenja raka debelog crijeva općenito su ohrabrujuće; 64,9 posto bolesnika ima dugoročnu stopu preživljavanja, ali je rano otkrivanje ključno.

U naprednijim stadijima bolesti, ishodi nakon liječenja su manje optimistični, a vjerojatnost ponovnog pojavljivanja tumora također se povećava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Chun-Loong Ho, profesor Matthew Chang i njihove kolege s Yong Loo Lin School of Medicine u Singapuru istražuju nove načine kako liječiti rak debelog crijeva i spriječiti njegovo vraćanje.

Istraživači su počeli eksperimentirati s mješavinom genetski modificiranih probiotika i supstanci dobivenih iz križanog povrća - kao što su brokula, cvjetača i prokulica - kako bi na pokušali stvoriti učinkoviti 'koktel' protiv raka iz lako dostupnih sastojaka. Njihovi rezultati objavljeni su ovaj tjedan u časopisu Nature Biomedical Engineering.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genetski modificiran mikrob

Dr. Ho i njegovi kolege usredotočili su se na Escherichia coli Nissle, koji je nepatogen (mikroorganizam koji ne uzrokuje bolest). Oni su genetski promijenili ovaj E. coli soja u probiotik koji bi se mogao vezati za protein koji se nalazi u stanicama raka debelog crijeva. Rezultat je enzim mirozinaza.

On se može koristiti za pretvorbu glukozinolata, koji je komponenta koja se nalazi u križanom povrću, u nusproizvod zvan sulforaphan, koji, pokazuju istraživači, može imati zaštitni učinak protiv stanica raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksperimenti su potvrdili njihovu hipotezu. Dodavanje modificiranog E. coli zajedno s ekstraktom brokule ili otopinom glukozinolata na petrijevu posudu koja sadrži stanice raka debelog crijeva rezultiralo je supresijom više od 95 posto tih stanica.

Na žalost, eksperimenti na drugim vrstama stanica raka - uključujući rak dojke i želuca - pokazali su da eksperimentalni koktel nije imao primjetan utjecaj na rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo