Američki znanstvenici s Penn State University otkrili su zašto neki ljudi naprosto ne mogu prestati pušiti. Kažu kako je problem povezan s procesima koji se odvijaju u mozgu.

Znanstvenici su uspjeli predvidjeti koliko će se pojedine osobe uspješno riješiti te nezdrave navike tako što su proučavali aktivnost mozga. Otkrili su kako ispitanici koji su pokazivali najmanje reakcije na nagrade imaju najmanje šanse za odvikavanjem.

U istraživanju su sudjelovala 44 pušača kojima su znanstvenici proučavali rekacije centara u mozgu na ponuđenu nagradu odnosno novac za svaku cigaretu koju ne popuše.

Nisu smjeli pušiti barem 12 sati prije nego što su se podvrgli eksperimentu. Potom su bili pod magnetnom rezonancom i igrali igru pogađanja karata s mogućnošću zarade.

Rečeno im je da moraju pričekati dva sata do kraja eksperimenta, kako bi popušili cigaretu. No, tijekom igre, polovici ispitanika je rečeno kako je došlo do greške te da mogu izađi na pauzu u trajanju od 50 minuta. Ne budu li pušili tijekom pauze, ponuđen im je dolar za svakih pet minuta.

Stručnjaci su otkrili kako pušači koji nisu izdržali, a da ne zapale, pokazuju slabije reakcije u centrima u mozgu zaduženim za nagradu.