PIJETE PREVIŠE KAVE? / Za to biste mogli platiti kasnije u životu. I to vrlo gadno

'Budući da je globalna potrošnja veća od devet milijardi kilograma godišnje, presudno je da razumijemo sve moguće zdravstvene implikacije'

26.7.2021.
7:15
Giphy
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mnogi od nas uživaju u šalici kave ili dvije tijekom dana, ali novo istraživanje sugerira da bi previše kave moglo dugoročno smanjiti volumen mozga i povećati rizik od demencije, piše Science Alert.

Ovo je također bila velika studija koja je uključivala 17.702 sudionika u dobi od 37 do 73 godine, preuzetih iz projekta UK Biobank. Dugotrajni projekt prikuplja informacije o mnoštvu različitih mjernih podataka o zdravlju i načinu života, uključujući konzumaciju kave, volumen mozga i bolesti, kao i dodatne podatke poput socioekonomskog statusa na koji znanstvenici mogu utjecati.

Zdravstvene implikacije

Prekomjerni rizici kave mogu prilično naglo skočiti, iako morate piti puno napitka. Studija je pokazala da ljudi koji piju šest ili više šalica dnevno imaju 53 posto veće šanse da obole od demencije od onih koji su pili jednu ili dvije šalice ili manje.

"Kava je među najpopularnijim pićima na svijetu", kaže epidemiologinja Kitty Pham sa Sveučilišta Južne Australije. "Ipak, budući da je globalna potrošnja veća od devet milijardi kilograma godišnje, presudno je da razumijemo sve moguće zdravstvene implikacije".

"Ovo je najopsežnije istraživanje veza između kave, mjerenja volumena mozga, rizika od demencije i rizika od moždanog udara - ujedno je i najveća studija koja je uzela u obzir volumetrijske podatke mozga i širok spektar zbunjujućih čimbenika."

Do čega bi skupljanje mozga moglo dovesti?

Iako znamo da kava utječe na mozak na razne načine, uključujući i to da nas drži budnima, prethodna istraživanja bila su neuvjerljiva i, u nekim slučajevima, proturječna kad je riječ o bilo kakvoj vezi između volumena mozga i demencije.

Nakon što su uzeli u obzir varijable poput spola, dobi, BMI-a i dugotrajnih bolesti, istraživači su otkrili vezu između pijenja više kave i manjih ukupnih volumena mozga u sudionika, kao i povećani rizik od demencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ova studija nije proučavala do čega bi skupljanje mozga moglo dovesti. Iako i siva i bijela tvar pomažu u kontroli motoričke i osjetilne funkcije, teško je povezati posjedovanje manje količine te materije s određenim rezultatima u ponašanju ili aktivnosti mozga. Skupljanje mozga je također nešto što se obično prirodno događa kako starimo, a neka istraživanja sugeriraju da možda postoji veza između volumena i demencije.

Zašto se to događa?

Nije jasno jest zašto se događa da pijenje više od šest šalica kave može dovesti do moždanog udara ili demencije. Treba obaviti još dosta istraživanja o tome kako kofein i kava stupaju u interakciju s moždanim stanicama, bez obzira jesu li te interakcije na kraju pozitivne ili negativne.

Moguće je da je način na koji se kofein veže za adenozinske receptore u mozgu jedan od načina na koji se te promjene događaju, iako bi mogle biti uzrokovane manje izravno utjecajem kave na druge dijelove tijela poput kardiovaskularnog sustava.

"Uobičajena dnevna potrošnja kave je negdje između jedne i dvije standardne šalice kave", kaže epidemiologinja Elina Hyppönen sa Sveučilišta Južne Australije. "Naravno, iako mjere jedinice mogu varirati, nekoliko šalica kave dnevno u pravilu je u redu."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali