Dijabetes je autoimuna bolest kod koje pacijent ima visoku razinu šećera u krvi jer tijelo ne proizvodi dovoljnu količinu inzulina ili zato što stanice ne reagiraju na proizvedeni inzulin. Liječnici su neko vrijeme smatrali kako dijabetičari ne bi smjeli jesti voće, no moderna medicina upućuje na sasvim suprotno.
Nutricionisti i stručnjaci ističu kako je voće važan dio prehrane kod dijabetičara te da bi osobe koje boluju od te bolesti dnevno trebale konzumirati dvije porcije od 250 grama, piše njemački časopis "Diabetes Ratgeber", uz objašnjenje da to znači pojesti jednu jabuku ili dvije šake malina.
Dijabetičarima preporučuju izbor voća bogatog vlaknima koje sadrži puno vode, a časopis donosi popis poželjnog voća:
Jabuke
Ovo voće je odličan izbor za dijabetičare jer sadrži malo kalorija, a potiče tijelo na sagorijevanje ostalih kalorija. Bogat su izvor pektina koji ima antioksidativna svojstva, što smanjuje razinu slobodnih radikala i rizik od nastanka raznih bolesti.
Bobičasto voće
Bogato je vlaknima i antioksidansima, preciznije polifenolima. Bobičasto voće sadrži antocijane koji im daje crvenu boju i potiče oslobađanje inzulina, regulira šećer u krvi i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.
Lubenice
Sadrže visoku razinu vode, jednako kao i jagode, papaja ili šljive. Sve navedeno voće odlično djeluje odlično kod usporavanja apsorpcije glukoze. Voće s velikom razinom vode dijabetičari bi trebali konzumirati svakodnevno.
Grejp i naranče
Mogu se koristiti za smanjenje rizika od nastanka visoke razine šećera u krvi, osobito kada se konzumiraju s namirnicama koje imaju nisku razinu masti, šećera i škroba.
Datulje
Sedam datulja dnevno sadrži 4 grama vlakana, što ovo voće čini savršenim slatkim zalogajem za dijabetičare. I one su bogate antioksidansima. Po porciji ih sadrže više od grožđa, naranče, brokule i paprike.
Orasi
Samo desetak oraha sadrži skoro 2 g vlakana i 2,6 g alfa-linolenske kiseline. No s obzirom na to da orasi sadrže dosta kalorija, dijabetičarima se savjetuje da pripaze pri njihovu unosu u organizam ako paze na težinu. Mogu ih jesti umjesto grickalica ili dodati omiljenim salatama.
"Diabetes Ratgeber" ističe da je važno znati kombinirati voće s drugom vrstom hrane. Podsjećaju da voće sporije podiže razinu šećera u organizmu kada se konzumira s namirnicama bogatim proteinima poput sira ili prirodnog jogurta.