OGLAS

MOĆNA NAMIRNICA: / Mnogi ga ne vole, ali evo zašto biste trebali češće jesti poriluk

Image

Od svih vrsta luka najblaži je po okusu, nije ljut, nema jak miris i ne izaziva suze na očima.

26.9.2016.
9:34
VOYO logo

Osim toga, najlakše se uzgaja i nije osjetljiv na niske temperature. Može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proljeća. Zato je poriluk važna namirnica posebno zimi, kada je izbor povrća siromašan, piše Healthy Living Style.

Nutritivna vrijednost

Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali sadrži više bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi poriluk odličan je izvor mangana, te dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6. Obzirom da se kuhanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuhani poriluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor željeza, folne kiseline i vitamina B6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOŽE BITI ZNAK OZBILJNOG PROBLEMA: /

Koliko je puta normalno 'pustiti vjetar' na dan i kada je to razlog za uzbunu

Ljekovitost

Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk se upotrebljava cijeli i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima. Sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile. Ujedno od tih ulja potiče i miris poriluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe poriluka preporučuje se koristiti cijeli poriluk; i bijelu stabljiku i zeleno lišće.

Naime, lišće, koje se često izbjegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIJE LAKO, ALI NE MORA BITI NI TEŠKO: /

Najbolji način da smršavite vam je pred nosom

Zdravstvene prednosti:

- Kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka. - Poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost,upalu pluća i astmu. - Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, kolesterola i masnoće u krvi. - Poriluk poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena. - Poboljšava apetit te potiče rad probavnog sustava i crijeva. - Poriluk potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo