Teška priča / Mlada žena saznala da će oboljeti od Alzheimera do 45. godine pa počela širiti svijest o bolesti

Image
Foto: Instagram screenshot/laurasides

Zamislite da ste suočeni s dijagnozom koja kaže da ćete za 10 godina oboljeti od teške bolesti. Upravo se to dogodilo mladoj Lauri Sides

7.3.2019.
11:38
Instagram screenshot/laurasides
VOYO logo

Laura Sides napustila je studij psihologije 2004. godine kako bi se brinula o svom ocu Jeremyju, koji je bolovao od Alzheimera. Nakon što je saznala da je njegova demencija nasljednog tipa, Laura se nekoliko godina dvoumila treba li se testirali, a 2017. godine napokon je saznala da ima APP gen što znači da će razviti istu bolest kao njezin otac i to unutar 10 godina. 

Unatoč teškoj dijagnozi, odlučila je ostati pozitivna i iskoristiti svaki mogući dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema mnogo trenutaka u životu kad saznate svoju sudbinu pa je zato taj test bio ogromna odluka. U 10 minuta liječnici su me posjeti i otkrili mi da imam gen. Nisam se promijenila kao osoba, ali svaki dio mog života je drugačiji. Ipak, želim da je ljudima ugodno oko mene, bez obzira na tragičnu situaciju, i dalje možemo biti pozitivni", izjavila je za Metro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laura je primijetila prve znakove demencije kod oca u telefonskim razgovorima kad je bio dezorijentiran, a onda se nije pojavio na dogovoru za njezin rođendan. Odustala je od fakulteta i posvetila se potpuno ocu čije je stanje s vremenom postajalo sve gore. U 55. godini morao je dane provoditi u zdravstvenim ustanovama jer nije bio dovoljno stabilan za boravak kod kuće.

Prije nego što je preminuo, Laura je s ocem otišla na pregled i saznala da ima nasljedni tip Alzheimera odnosno da su šanse 50/50 da će ga i ona razviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kolovozu 2017. godine napokon je saznala hoće li doista razviti Alzheimer i do kada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad su mi liječnici prenijeli vijest nisam plakala, ali sam bila tužna zbog svih stvari koje neću napraviti u životu", otkrila je. 

Uskoro se ova 36-godišnjakinja pridružila londonskom maratonu, ali s jednom promjenom. Laura je odlučila trčati za tzv. 'Dementia Revolution' pokret koji želi promijeniti sliku o osobama koje boluju od teške bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je znati što reći osobi poput mene, kojoj je dijagnosticirano nešto što se još nije dogodilo, ali hoće. No, zadnje što želim je da je ljudima neugodno pored mene. Što više informacija možemo poslati van, to će bolest biti manji tabu. Podrška koju sam dobila od javnosti je nevjerojatna i upravo me to nosi dalje", zaključila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo