Kako donosi USDA, nutritivni sastav meda ipak se bitno razlikuje od bijelog šećera. Med sadrži više kalorija od šećera, njih 64 dok je kod šećera ta brojka samo 49. I dok šećer ne sadrži protein, med ga u sebi ima neprimjetno više - 0,1 gram.
Kad je riječ o ugljikohidratima, med ih ima 17 grama, dok ih bijeli šećer ima opet manje - njih 13. Što se tiče količine šećera, tu smo se i mi malo iznenadili. Med sadrži 17 grama šećera, dok bijeli šećer ima tek 13 grama.
Po svemu navedenome, mogli bismo zaključiti da je bijeli šećer zdraviji. Barem ako gledamo njegov nutritivni sastav. Međutim, stvar je nešto drugačija ako razmislimo o tome da, zbog nešto veće količine šećera, u jelo trebamo staviti manje meda nego šećera. Samim time, i količinski sastav smanjuje se gotovo za 50 posto.
S obzirom na to, nećete pogriješiti ako kao zdraviju alternativu za šećer koristite med, ali je važno obratiti pažnju na pravilno doziranje.
Pročitajte još:
- Vrste meda i kako koji med djeluje na naše zdravlje
- Začinite vašu kavu ovim sastojcima i pucat ćete od zdravlja (i skinuti kilograme)
- Stevija - može li ova biljka zamijeniti šećer i je li sigurna?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!