ZDRAVIJA ALTERNATIVA? / Mit ili istina: je li med zaista zdraviji izbor od šećera?

Image
Foto: Pixabay

Često možemo čuti da je med puno zdraviji od šećera, zbog čega ga sve više ljudi koristi kao zamjensku alternativu. No, je li to zaista istina ili tek mit?

26.7.2018.
9:00
Pixabay
VOYO logo

Kako donosi USDA, nutritivni sastav meda ipak se bitno razlikuje od bijelog šećera. Med sadrži više kalorija od šećera, njih 64 dok je kod šećera ta brojka samo 49. I dok šećer ne sadrži protein, med ga u sebi ima neprimjetno više - 0,1 gram.

Kad je riječ o ugljikohidratima, med ih ima 17 grama, dok ih bijeli šećer ima opet manje - njih 13. Što se tiče količine šećera, tu smo se i mi malo iznenadili. Med sadrži 17 grama šećera, dok bijeli šećer ima tek 13 grama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svemu navedenome, mogli bismo zaključiti da je bijeli šećer zdraviji. Barem ako gledamo njegov nutritivni sastav. Međutim, stvar je nešto drugačija ako razmislimo o tome da, zbog nešto veće količine šećera, u jelo trebamo staviti manje meda nego šećera. Samim time, i količinski sastav smanjuje se gotovo za 50 posto.

S obzirom na to, nećete pogriješiti ako kao zdraviju alternativu za šećer koristite med, ali je važno obratiti pažnju na pravilno doziranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo