Iznenadna paraliza zahvatila stotinjak djece, nitko ne zna uzrok

Diljem američke savezne države Colorado, bolnice bilježe slučajeve misteriozne paralize kod djece, prosječno, u starosti od osam godina.

12.2.2015.
13:48
VOYO logo

Misteriozna i nenadana paraliza zabilježena je kod stotinjak djece u Coloradu. Djeci se događa paraliza jedne strane tijela, a Centar za kontrolu zaraznih bolesti (CDC) obavještava da su slučajevi usko povezani s jakom prehladom.

Znanstvenici su prvo smatrali da se radi o paralizi uzrokovanoj zarazom rijetkog virusa nazvanog enterovirus D68 koji ozbiljno oštećuje dišni sustav. D68 kolao je školama prošle godine, a zbog svoje povezanosti s dječjom paralizom, smatralo se da on uzrokuje paralizu mišića koja se dogodila u spomenutim misterioznim slučajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, stručnjaci su ostali zbunjeni kada su testirali 71 dijete s iznenadnom paralizom. Naime, nitko od njih nije bio pozitivan na eneterovirus.

Ravnateljica odjela za zarazne bolesti u dječjoj bolnici u Coloradu, Mary Anne Jackson, bila je jedna od prvih koja je prepoznala simptome zaraze D68 virusom. No, njezina bolnica imala je tri slučaja paralize, no niti jedno dijete nije imalo spomenuti virus, a 300 pacijenata kod kojih je on nađen nisu nikada doživjeli paralizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno imamo dva scenarija i ne znamo kako su povezani", rekla je Jackson.

Samo jedno dijete koje je oboljelo od nagle paralize jedne strane tijela se potpuno oporavilo do sada, a dvije trećine pacijenata se polako oporavljaju, piše Yahoo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo