MINUS I MINUS DAJU PLUS: / Je li slučajno otkriven lijek za rak?

Image
Foto: Thinkstock

Znanstvenici su možda slučano napravili veliki korak u potrazi za lijekom za rak nakon što su neočekivano otkrili kako bi protein malarije mogao biti učinkovito oružje protiv te bolesti.

14.10.2015.
15:44
Thinkstock
Play logo

Danski su znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu tražili način kako da zaštite trudne žene od malarije, koja može izazvati velike probleme jer napada posteljicu. Ali otkrili su da proteini malarije napadaju i stanice raka.

Znanstvenici su otkrili da se u oba slučaja protein malarije uhvati za isti tip ugljikohidrata, koji se nalazi i u posteljici, i u kancerogenom tumoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici kažu da već dugo vrijeme traže način da iskoriste sličnosti između posteljice i tumora.

"Već se desetljećima istražuju sličnosti između posteljice i tumora", rekao je Ali Salanti sa Sveučilišta u Kopenhagenu. "Posteljica je organ koji unutar par mjeseci naraste od samo par stanica do organa koji teži cijeli jedan kilogram te opskrbljuje embrij s kisikom i hranom u relativno stranom okružju. U neku ruku, tumori djeluju dosta slično, agresivno rastu u relativno stranom okružju".

Sličnost posteljice i tumora

Uloga ugljikohidrata za kojeg se uhvati protein malarije ista je kod posteljice i kod tumora. On osigurava brz rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces je već testiran na stanicama miša s rakom. Znanstvenici se nadaju da bi za četiri godine mogli započeti i testiranja s ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveće je pitanje hoće li djelovati i u ljudskom tijelu, te hoće li ljudsko tijelo biti u stanju tolerirati potrebne doze bez nastanka popratnih pojava", rekao je Salanti. "Ali mi smo optimistični jer se protein veže samo na ugljikohidrate koji su kod ljudi pronađeni u posteljici te u kancerogenim tumorima".

shimmer fallback
shimmer fallback

Tijekom testova na miševima, u životinje su implantirana tri različita tipa ljudskih tumora. Non-Hodgkinov limfom smanjen je na oko četvrtinu svoje veličine, potpuno je uklonjen rak prostate u dva od šest miševa, a pet od šest miševa s metastatičkim rakom kostiju je preživjelo, u usporedbi s kontrolnom grupom u kojoj su svi umrli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Odvojili smo protein malarije koji se hvata na ugljikohidrate a zatim dodali toksin", rekao je Mads Daugaard, istraživač raka u kanadskom Sveučilištu Britanske Kolumbije i jedan od znanstvenika koji je radio na istraživanju. "Provodeći testove na miševima, uspjeli smo dokazati da kombinacija proteina i toksina ubija stanice raka".

The Independent/Magazin.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo