MIKROBIOLOG ZAČEPIO USTA SVIMA: / U ultimativnom pokusu testirao širenje virusa - 'Evo što maska zapravo radi'

Image

Ovo je pravi primjer za sve one koji na sam spomen maske odmahuju rukom

2.7.2020.
9:19
Twitter

Iako liječnici i znanstvenici konstantno upozoravaju na nošenje zaštitne maske u javnosti kako bi se smanjilo širenje koronavirusa, mnogi još uvijek vjeruju da ih to ne može zaštititi. Sada je mikrobiolog napravio eksperiment i rezultatima začepio usta svima.

Dr. Richard Davis objavio je na Twitteru fotografije pokusa koji je proveo kako bi dokazao koliko maske za lice i društvena distanca smanjuju širenje zaraze. Pritom je koristio Petrijeve posude napunjene agarima, želatinoznom supstancijom dobivenom od crvene alge koja pomaže razmnožavanju mikroorganizama. Nakon obavljanja svake radnje, Davis je rekao kako su se u posudama na koje su spuštale respiratorne kapljice iz njegovih usta slijevale kolonije bakterija.

Bez maske je rezultat zastrašujući

U prvom eksperimentu prikupio je bakterije pjevanjem, pričanjem, kihanjem i kašljanjem, s maskom i bez nje. Pokazao je da se bakterije, dok je nosio masku, nisu gotovo uopće širile, dok je bez maske rezultat zastrašujući.

shimmer fallback
shimmer fallback

Zatim je testirao koliko nas štiti fizičko distanciranje, također s maskom i bez nje. Kašljao je s triju različitih udaljenosti - pola metra, 1,2 i malo manje od dva metra. Tako se pokazalo da razmak od pola metra, dok se ne nosi maska, ništa ne pomaže, dok je onaj od dva doista siguran. S nošenjem maske, potvrdio je, nije važna udaljenost jer se bakterije ne šire.

shimmer fallback
shimmer fallback

Jasno je da nitko ne kašlje drugim ljudima u lice, niti se ponaša ekstremno u navedenim situacijama, kao što je doktor to radio za potrebe eksperimenta, ali svejedno se još jednom pokazalo da nas oboje, i maska i držanje razmaka, čuvaju od zaraze koronavirusom, prenosi Fox LA.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali