Zdravstvene koristi maslačka su nebrojene i uključuju smanjenje rizika od bolesti, raznih poremećaja i poteškoća s tijelom.
Cvjetovi maslačka se beru u razdoblju travnja i svibnja kada im je doba pune cvatnje, idealno za vrijeme sunčanog i suhog vremena oko podneva kad su posve otvoreni. Koriste se svježi.
Listove maslačka treba brati prije cvatnje maslačka u ožujku i travnju. Listovi se koriste svježi ili se suše za čaj.
Korijen maslačka, s kojim možete raditi sok ili salatu, vadi se u rano proljeće, kasno ljeto ili u listopadu za sušenje. Vadi se oštrim nožem tako da ga zarežete, no morate paziti da ne zarežete korijen kako ne bi izgubili sok. Korijen je prije cvjetanja slatkastog okusa, a nakon cvjetanja gorak.
Ljekovitost meda od maslačka
Uspješan u borbi protiv raka Maslačak u sebi ima visoke razine antioksidansa. Oni smanjuju slobodne radikale koji uzrokuju rak. Uz to detoksicira tijelo, što ga štiti od tumora i raznih vrsta raka. Luteolin koji se nalazi u maslačku truje sastavnice stanica raka kad se veže na njih i čini ih neučinkovitima. Time sprječava njihovo reproduciranje. Med od maslačka je posebno uspješan u borbi protiv raka prostate. i ne mogu se reproducirati. Osobito je uspješan u borbi protiv raka prostate.
Smanjuje poteškoće s dijabetesom Med od maslačka može pomoći dijabetičarima stimulirajući proizvodnju inzulina iz gušterače. Pritom zadržava nisu razinu šećera u krvi. Osim toga, maslačak je prirodan diuretik pa potiče češće mokrenje što pomaže ukloniti šećer iz tijela. Time pomaže i pravilnom radu bubrega.
Održava funkciju jetre Maslačak je bogat antioksidansima, vitaminom C i luteolinom koji pomažu održati funkciju jetre. Omogućava njenu zaštitu od starenja, a i pomaže u liječenju krvarenja.
Poboljšava slučajeve anemije Med od maslačka ima dobru razinu željeza, proteina i vitamina. Željezo je sastavni dio hemoglobina u krvi te s većim unosom željeza anemičnim ljudima stavlja stanje pod kontrolu. Uz to, vitamini kao što je vitamin B i proteini su neophodni za formiranje crvenih krvnih stanica i nekih drugih sastojaka krvi što također pomaže u borbi protiv anemije.
Recept za domaći med od maslačka
Osim što je izrazito ljekovit, med od maslačka u kuhinji može poslužiti kao zamjena za šećer ili skupi kupljeni med. Svi potrebni sastojci nalaze se na livadi i u vašoj kuhinji, a priprema nije skupa niti ne traje dugo.
Potrebni sastojci:
- 300 žutih cvjetova maslačka
- polovica limuna
- 1 kg nerafiniranog šećera
- 2 velike žlice vanilin šećera
- 1 litra vode
Priprema:
300 žutih cvjetova maslačka stavite u hladnu vodu. Pustite da se voda lagano zagrije. Maknite smjesu sa štednjaka i pustite da stoji preko noći. Idući dan uzmite cjediljku i procijedite smjesu. Kada je jednake teksture pomiješajte ju sa šećerom, vanilin šećerom i limunom. Lonac ponovno stavite na laganu vatru i kuhajte 2-3 sata dok se ne zgusne. Gustoća bi trebala biti između tvrdog i rijetkog. Najbolje ćete postići željenu gustoću tako da cijelo vrijeme miješate smjesu na laganoj vatri. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći.
Nakon što je odstajao prebacite ga u staklene posude i dobro zatvorite. Potrebno je držati ga na hladnom prostoru, najbolje u hladnjaku. Trajnost mu je oko godinu dana.