masno i slasno / Masti su zdrave i treba ih uvrstiti u prehranu, ali ne sve. Evo koje masnoće voli naše tijelo

Image
Foto: Pexels

Masti su izuzteno važne za zdravlje. Pomažu ogranizmu da apsorbira esencijalne nutirjente

23.10.2019.
9:25
Pexels
VOYO logo

Suprotno uvriježenom mišljenju, masti su zdrave. Kao što postoje različite vrste ugljikohidrate (neke od njih izbjegavamo jer su loše), tako postoje i različite vrste masnoća. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasićene masnoće pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla, visokomasnim mliječnim proizvodima i kokosovom ulju. Ova vrsta masnoća može naškoditi kardiovaskularnom zdravlju i podići razinu kolesterola u organizmu te bi je trebalo jesti u malim količinama. 

Tu su još i trans masti kojima obiluje fast food, čips, pekarski proizvodi i visokoprocesuirane namirnice. Te masnoće treba u potpunosti izbjegavati.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je unos proteina toliko važan?

Postoje i nezasićene masnoće koje dijelimo na mononezasićene i polinezasićene masnoće, odnosno masne kiseline. Ove prve nalazimo u maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima. Na zdravlje djeluju tako da snižavaju loš kolesterol koji začepljuje žile i uzrokuje srčani  i moždani udar.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam masnih namirnica koje će vam pomoći u mršavljenju

Polinezasićene masne kiseline dijelimo na omega-3 i omega-6 masne kiseline koje nalazimo u biljnim uljima, visokomasnoj ribi poput lososa i tune te orašastim plodovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One povećavaju razinu dobrog kolesterola u tijelu i reduciraju trigliceride u krvi. Dobre masnoće trebamo uvrstiti u svakodnevnu prehranu. 

Ovo je vjerojatno jedan od jednostavnijih načina da to učinite - maslac zamijenite avokadom. Namažite ga na kruh od cjelovitog brašna i začinite s par kapi soka od limuna, malo dimljene crvene paprike i sjemenkama sezama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Možete svoja jela obogatiti i guacamole umakom u kojem uma i avokada i maslinovog ulja, a vrlo se brzo priprema. Narežete li rajčicu i avokado na malo veće komade dobit ćete odličnu salatu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vam se, pak, gricka nešto, grickajte sjemenke i orašaste plodove umjesto čipsa. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo