Radi se o ideji koja je izazvala veliku raspravu u znanstvenim krugovima. Zar masti ipak ne bismo trebali izbjegavati?
Kardiolog Aseem Malhotra, koji je bio na čelu ove studije, kaže kako se ljude dovodi u zabludu tvrdnjom za zasićene masti izazivaju začepljenje arterija. On kaže kako je najbolji način za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti jest prehrana koja se bazira na domaćoj kuhanoj hrani, svakodnevna šetnja od 22 minute i izbjegavanje stresnih situacija.
Dakle, maslac, vrhnje, sir i slični proizvodi ne bi trebali biti problematični ako svaki dan prošetate i držite se podalje od stresa.
Dr. Malhotra dodaje kako neke masnoće, kao što su one u maslinovom ulju i orašastim plodovima, dokazano smanjuju rizik od oboljenja.
'Vrijeme je da promijenimo poruku koju šaljemo javnosti. Bolest koronarnih arterija je kronična upalna bolest koja se uspješno može spriječiti 'stvarnom' hranom i 22-minutnom šetnjom svaki dan', kaže dr. Malhotra.
Sukladno tome, 22 minute dnevno ili 150 minuta tjedno, mogla bi čovjeku produžiti život za tri i pol do četiri i pol godine, neovisno o tjelesnoj težini.
Dr. Malhotra kaže kako su liječnici postali opsjednuti redukcijom masnoća u hrani dok stvarni problem leži u prerađenim prehrambenim proizvodima.