savjeti stručnjaka / Malo tko danas ne pati od bolova u leđima: doznajte što ih uzrokuje i kako ih se riješiti

Image
Foto: thinkstockphotos.com

Moderan život, puno sjedenja, malo kretanja, pa još k tome i stres - sve je to dovelo do toga da je bolest kralježnice jedna od najvećih boljki današnjice

30.5.2016.
18:13
thinkstockphotos.com
VOYO logo

Malo je onih koji ne trpe bolove u leđima. Neizdrživi bolovi, vrtoglavica, dupla slika - sve je to mučilo Nedu prije terapije. Prije 10 godina liječila je išijas, a sada se bori protiv iskrivljene vratne kralježnice.

"Sada sam došla radi silnih bolova u vratnoj kralježnici, napravila sam kompletnu medicinsku obradu. Osim terapije nema ključa, treba doći na vrijeme i i slušati terapeuta", rekla je Neda Milić Bumbak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacije se mogu izbjeći uz vježbanje. Ali oprez! Sve se mora izvoditi uz stručnu pomoć jer pogrešno izvođenje vježbi može čak i pogoršati stanje.

"Tipične su vježbe poput povlačenja kralježaka prema natrag, istezanja muskulature vrata, vraćanja ramena unazad i vježbi rasterećenja vrata", rekao je viši fizioterapeut Vinko Tranfić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli je niz boljki koji mogu zahvatiti leđa, a samo dio njih je mehaničke prirode. Problemi najčešće nastaju zbog dugotrajnog sjedenja, stajanja ili nepravilnog položaja tijela.

"Sve što podižemo treba to raditi iz čučnja iz pregiba, jer inače leđa idu naprijed. I sami programi terapija su usmjereni prema natrag. Rotacije su opasne, to su pokreti kad ljude često uklješti", dodao je Tranfić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najvećih boljki današnjice muči podjednako i žene i muškarce, a pogađa sve životne dobi. Malo je tko danas danas pošteđen boli u leđima.

"Imam ženu koja me izmasira rakijom, ja žestoko inače ne pijem, ali tako malo loze i slično, još boli malo i prođe za par dana", rekao je jedan od pacijenata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većini se slučajeva uz trud, vježbu i stručno pomoć, bolovi mogu otkloniti. No treba biti uporan i uzeti svoje zdravlje u svoje ruke.

"Iza puberteta nastaju problemi, koje moramo ukoniti povećanjem pokretljivosti. tada se izgubi elastitcitet diska, i suština jest da određenim fizoterapeutskim metodama rastezanja i potiskivanja hrskavice koje izaziva tegobe znači išijas, križobolju, vrtoglavicu, dvoslike to vraćamo natrag", rekao je Tranfić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je reagirati što prije dok vrijeme i dugotrajno opterećivanje na kralježnici ne učine svoje. Odugovlačimo li, moglo bi jednostavno postati prekasno. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo