Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
bez mesa /

Malo drugačiji post: Ribu i blitvu ostavite za petak

Ako danas postite i nemate ideju što pripremiti za jelo, imamo tri recepta za vas. Kliknite SLJEDEĆA

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Korizma

Današnjim danom, Pepelnicom ili Čistom srijedom, katolici ulaze u Korizmu - vrijeme od 40 dana u kojem se pripremaju za Uskrs. Samo danas i na Veliki petak za kršćane su obvezni obvezni post i nemrs (osim za jdecu, starije od 60, trudnice i bolesne osobe), što znači da ne smiju konzumirati meso te da tijekom dana mogu pojesti samo jedan obrok. Ostale petke kroz Korizmu nalaže se nemrs, odnosno izbjegavanje mesa.

(FOTO: Pixabay)

Povrće iz pećnice i salata

Sastojci: 

krumpir

cikla

mrkva

luk

češnjak

batat

celer

peršin

koromač

Postupak: 

Ogulite i narežite povrće na podjednake komade, a luk na polovice. Češnjak samo ogulite. Sve osim cikle začinite solju, paprom i začinima u jednoj posudi te dodajte maslinovo ulje. Ciklu začinite posebno i dodajte pažljivo u pleh, kako ne bi pustila boju na ostalo povrće. Pecite oko 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva. Za salatu narežite mladi kupus i začinite s bučinim uljem. 

(FOTO: Pexels)

Sastojci za dvije osobe:

šalica riže

250 grama repova kozica

glavica luka

dva režnja češnjaka

maslinovo ulje

riblji temeljac

sol i papar

decilitar bijelog vina

Postupak:

Narežite luk na sitno i popržite ga na maslinovom ulju pa dodajte kozice da porumene i poprime koricu, a zatim na ulje dodajte rižu. Miješajte ju da se obloži uljem, a kada počne "cvrčati" zalijte vinom. U međuvremenu zagrijte riblji temeljac pa njime, kada ishlapi vino, podlijevajte rižu. Dodajte začine i kuhajte, redovito miješajući dok se riža ne skuha. Na samome kraju žustro umiješajte žlicu maslaca i pustite pet minuta da jelo odmori. 

(FOTO: Pixabay)

Maneštra od povrća

Sastojci :

200 grama graha

100 grama ječma

100 grama kukuruza (iz konzerve)

jedan veći krumpir 

jedna mrkva

jedan veliki luk

korijen celera

korijen peršina

lovorov list

sol i papar

crvena paprika

dvije žlice pelata od rajčice

Postupak:

Preko noći namočite ječam i grah pa ih kratko prokuhajte. Stavite ih kuhati u hladnu vodu i odmah dodajte tanko na kolutove narezani luk (odnosno bolje je luk prerezati na polovice pa tanko narezati), mrkvu na kolutiće, korijen peršina također na kolutiće te celer i krumpir na kockice. Začinite žličicom mljevene paprike, soli i paprom, a na pola kuhanja dodajte pelate i kukuruz. Kuhajte oko sat vremena dok grah ne omekša. Prije posluživanja dodajte par kapi maslinovog ulja.

(FOTO: Pixabay)

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike