MAJKA U SUZAMA / Prve riječi nijemog 7-godišnjaka koji je progovorio prvi puta od rođenja

Zbog rijetkog poremećaja na mozgu, Tait Sherman 7 godina nije mogao progovoriti niti riječ. No, nakon terapije u specijaliziranoj školi, konačno je mogao izreći svojoj mami baš ono što osjeća.

31.3.2015.
13:14
VOYO logo

Dok ga je jedne večeri spremala na počinak, njegova majka Reama čula je riječi kojima se nadala cijeli život. Njezin sedmogodišnjak ju je snažno zagrlio i izgovorio: 'Volim te'.

Većina mama ove riječi čuje mnogo puta do sedme godine svojeg djeteta, no Reama je tada prvi puta čula svojeg sina kako govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tait danas ima 10 godina i pati od rijetkog poremećaja mozga koji zbog kojeg zna što želi reći, ali njegova usta i usne ne mogu proizvesti zvuk. Poremećaj je toliko rijedak da ne postoji niti udruga koja bi pomogla onima koji pate od njega i njihovim obiteljima. Reama (40) godinama je tražila profesionalnu pomoć koja će dijagnosticirati što nije u redu s njezinim sinom, a kada je konačno našla pomoć, rezultati su bili dramatični i Tait je pronašao svoj glas.

Reama objašnjava: 'To je neopisiv osjećaj. Kada želite komunicirati s nekim koga volite najviše na svijetu, a ne možete izreći ono što vam je na vrhu jezika. Uvijek smo koristili znakovni jezik da bi si govorili 'volim te', a jedne večeri kada sam ga spremala u krevet, zagrlio me i šapnuo 'lim te. Srce mi je stalo od sreće'. Osim terapije, pomogla mu je i svjetski poznata slikovnica 'Pogodi koliko te volim', u kojoj otac i sin zečevi upotrebljavaju sve veće i veće mjere kako bi opisali koliko se vole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je bila naša omiljena knjiga, a kada bih mu je čitala, uvijek bih ubacila neke stvari koje su se dogodile tog tjedna, primjerice kada je bio na plivanju: 'Volim te sto dužina bazena'.

Majka je primijetila da nešto definitivno nije u redu kada je Tait imao tri godine te radio sve što rade njegovi vršnjaci, ali nikako nije mogao govoriti. No, dijagnozu je dobio tek 18 mjeseci kasnije jer doktori jednostavno nisu znali što mu je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do značajnog poboljšanja došlo je tek kada je krenuo u specijalističku školu za djecu s problemima u govoru te su raspoređena po razumijevanju i baratanju jezikom, a ne dobi. Tamo je dobio potrebnu pomoć, a rezultati nakon četiri godine su astronomski.

Desetogodišnjak danas može slagati kompleksne rečenice, razumiju ga u trgovini i kada se javlja na telefon, a iako je još dug put do savršenog govora, njegova majka je zahvalna školi koja mu je ukazala priliku i zbog koje je konačno uspjela čuti od svog sina 'volim te'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo