Uz ovaj mineral smanjit ćete rizik od raka

shimmer fallback

Nove studije pokazuju da magnezij ima snažan učinak u borbi protiv raka.

21.11.2012.
14:56
Play logo

Najnovija studija o raku debelog crijeva iz Nizozemske koncentrirala se na utjecaj magnezija na ovu bolest. Prvi dio studije pratio je više od 1.500 ljudi (768 oboljelih i 709 kontrolnih ispitanika), te se pokazalo da svaki dodatni dnevni unos od 100 mg magnezija smanjuje rizik od kolorektalnog adenoma za 19 posto. Međutim, rezultat spomenute studije (Netherlands Cohort Study – NLCS) je statistički značajan samo za one s indeksom tjelesne mase (BMI) 25 ili većim, za one koji imaju najmanje 55 godina te u slučaju naprednih adenoma.

Drugi dio istraživanja bio je meta-analiza, koja kombinira podatke iz nekoliko prošlih, sličnih studija. Uočeni zaštitni učinci magnezija bili su još impresivniji. Za opću populaciju, svakih dodatnih 100 mg magnezija na dan smanjuje rizik od kolorektalnog adenoma (maligna promjena polipa debelog crijeva) za 13 posto i smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 12 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija o raku gušterače

Najnoviju studiju o vezi magnezija i raka gušterače provela je skupina iz EU EPIC, a u nju je bilo uključeno 42.203 muškaraca i 334.999 žena koje su u prosjeku pratili nešto više od 11 godina. Analiza je pokazala da veći unos magnezija smanjuje rizik od raka gušterače – na svakih 100 mg dnevno više rizik je pao za 21 posto za one s BMI većim od 25. Važno je napomenuti da se ovi rezultati nadovezuju na prijašnju britansku studiju, koja je pokazala da su muškarci s najvišim unosom magnezija (423 mg/ dan) imali 33 posto manji rizik od raka gušterače od onih s najnižom razinom unosa (281 mg/dan). Opet, ovo smanjenje rizika bilo je statistički značajno samo za ljude s BMI 25 ili većim. Istovremeno je uočen 14 posto manji rizik za mušku populaciju općenito, ali učinak nije statistički značajan.

Uloga magnezija kod raka

Stručnjaci smatraju da nas ne bi trebalo čuditi da magnezij igra ulogu u razvoju raka. Ovaj element sudjeluje u više od 300 enzimskih sustava i nalazi se u svakom tkivu ljudskog tijela. Igra ključnu ulogu u popravku DNK, stanične diferencijacije, proliferacije i angiogeneze. Nedostatak magnezija je također bio izravno povezan s upalom i oksidativnim stresom, što povećava rizik od raka. Nažalost, 79 posto odraslih Amerikanaca ne dobiva dovoljno magnezija u prehrani (320 mg/dan za žene i 420 mg/dan za muškarce).

Prehrambeni izvori magnezija

Magnezij je najbolje dobiti iz hrane jer namirnice sadrže druge korisne čimbenike koji također štite od raka. Manjak magnezija je vjerojatniji kod starijih osoba, alkoholičara, oboljelih od hiperglikemije, kod osjetljivih na gluten i oboljelih od Crohnove bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magnezij se lakše apsorbira iz hrane nego iz dodataka prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Gdje ga ima u većim količinama

- bademi - brazilski oraščići - kvasac - heljda - indijski oraščići - morske alge - kikiriki - bučine sjemenke - žitarice od cjelovitog zrna

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo