Znanstvenici su utvrdili kako ljubitelji sira imaju 12 posto manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Jer iako obiluje zasićenim mastima, sir sadrži i određene vrste masnoća koje gode organizmu.
O ulozi mliječnih proizvoda poput mlijeka, maslaca, sira i jogurta se i danas lome koplja. No nova studija je pokazala kako, za razliku od sira, ostali mliječni proizvodi nemaju isti blagotvoran učinak na zdravlje. Jedan od razloga zbog kojeg bi ljubitelji sira mogli biti izloženi manjem riziku od dijabetesa se skriva u procesu fermentacije. On izaziva određenu vrstu reakcije koja štiti od dijabetesa i srčanih problema, pojasnili su istraživači.
Dijabetes tip 2
Razvoj dijabetesa tipa 2 obilježen je inzulinskom rezistencijom. Kod ljudi s tim tipom šećerne bolesti tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Oni svoje stanje često mogu kontrolirati vježbanjem i dijetom. Međutim, često su potrebni lijekovi koji se uzimaju oralno te inzulin. Gotovo 90 posto, od 250 milijuna ljudi u svijetu oboljelih od dijabetesa, ima dijabetes tipa 2. I prvi i drugi tip šećerne bolesti ozbiljni su i oba mogu pogoditi i djecu. Važno je biti upoznat sa znakovima koji upućuju na dijabetes.