Brojne prednosti /

Ljekovita svojstva začina i bilja: cimet, kadulja, đumbir, kajenski papar...

Image
Foto: Thinkstock

Prije kulinarske upotrebe, začini i bilje su se često koristili zbog svojih ljekovitih svojstava

20.3.2018.
11:15
Thinkstock
VOYO logo

Moderna znanost sada je dokazala da mnogi od njih doista imaju izvanredne zdravstvene koristi. Evo 8 najzdravijih biljaka i začina - po istraživanjima:

1. Cimet - snižavanje šećera u krvi i antidijabetički učinak

Cimet je popularan začin koji sadrži spoj cinamaldehid koji je odgovoran za ljekovita svojstva cimeta. Cimet ima snažno antioksidativno djelovanje, pomaže u borbi protiv upala i pokazalo se da snižava kolesterol i trigliceride u krvi. Najbolje rezultate ima u snižavanju razine šećera u krvi. Učinkovita doza je obično 0.5 - 2 čajne žličice cimeta dnevno, ili 1-6 grama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Kadulja - poboljšanje funkcije mozga i memorije

Kadulja (sage) dobila je  ime od latinske riječi salvere, što znači "spasiti". Imala je snažnu reputaciju zbog svojih ljekovitih svojstava tijekom srednjeg vijeka, a čak se koristila i za sprječavanje kuge. Sadašnja istraživanja pokazuju da bi kadulja mogla poboljšati funkciju mozga i pamćenje, osobito kod ljudi s Alzheimerovom bolešću. Alzheimerova bolest popraćena je padom razine acetilkolina, kemijskog glasnika u mozgu, a kadulja inhibira raspad acetilkolina. Druge studije pokazale su da kadulja može poboljšati funkciju pamćenja kod zdravih ljudi, neovisno o godinama.

3. Paprena metvica - ublažava bol i pomaže kod mučnina

Kao i kod mnogih biljaka, uljna komponenta sadrži sastojke odgovorne za zdravstvene učinke. Mnoge su studije pokazale da ulje paprene metvice može ublažiti bolove kod sindroma razdražljivog crijeva. Čini se da opušta glatke mišiće u debelom crijevu, što ublažava bol tijekom rada crijeva. Postoje i neke studije koje pokazuju da paprena metvica u aromaterapiji pomaže u borbi protiv mučnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Kurkuma - snažno protuupalno djelovanje

Kurkuma je začin koji daje curryju žutu boju. Sadrži nekoliko spojeva s ljekovitim svojstvima, od kojih je najznačajniji kurkumin. Kurkumin je izuzetno snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv oksidativnih oštećenja i jačanja antioksidacijskih enzima. To je važno jer se vjeruje da je oksidacijsko oštećenje jedan od ključnih mehanizama starenja i mnogih bolesti. Kurkumin također djeluje protuupalno,njegova učinkovitost se čak može usporediti s nekim protuupalnim lijekovima. S obzirom da dugotrajna, niska razina upale igra važnu ulogu u gotovo svakoj kroničnoj bolesti u zapadnoj Europi, nije neobično vidjeti da je kurkumin povezan s različitim zdravstvenim prednostima. Studije sugeriraju da može poboljšati funkciju mozga, boriti se protiv Alzheimerove bolesti, smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka...

5. Sveti bosiljak - borba protiv infekcija i jačanje imuniteta

Nemojte ga miješati s običnim bosiljakom. Istraživanja pokazuju da sveti bosiljak može spriječiti rast bakterija, gljivica i plijesni. Jedna je mala studija također otkrila da može pojačati funkciju imunološkog sustava povećanjem određenih imunoloških stanica u krvi. Sveti bosiljak povezan je i sa smanjenjem razine šećera u krvi prije i poslije jela, kao i liječenje anksioznosti i anksioznosti povezane s depresijom.

6. Kajenski papar - smanjenje apetita i antikancerogeno djelovanje

Koristi se za pripremanje pikantnih jela. Sadrži kapsaicin, koji dokazano smanjuje apetit i povećava sagorijevanje masnoća. Iz tog razloga, čest je sastojak mnogih komercijalnih dodataka za mršavljenje. Jedna studija otkrila je da dodavanje jednog grama kajenskog papra u obroke smanjuje apetit i povećava sagorijevanje masnoća kod ljudi koji nisu redovito konzumirali papričice.  Neke studije na životinjama također su pronašle da je kapsaicin dobra pomoć u borbi protiv nekih oblika raka, uključujući rak pluća, jetre i raka prostate.

7. Đumbir - pomoć kod mučnine i protuupalna svojstva

Studije su pokazale da jedan gram đumbira može uspješno liječiti mučninu. To uključuje mučninu uzrokovanu jutarnjim mučninama u trudnoći, kemoterapijom i morskom bolešću. Čini se da đumbir ima snažna protuupalna svojstva i može pomoći kod smanjenja boli. Jedna studija provedena na ljudima s povećanim rizikom od raka debelog crijeva pokazala je da dva grama ekstrakta đumbira dnevno smanjuje markere za upalu debelog crijeva, na isti način kao aspirin. Druga istraživanja pokazala su da mješavina đumbira, cimeta, tršlje i ulja sezama smanjuje bol i ukočenost kod osoba s osteoartritisom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Ružmarin - pomoć kod alergija i začepljenja gornjih dišnih puteva

Aktivni sastojak u ružmarinu naziva se ružmarinska kiselina. Dokazano je da potiskuje alergijske reakcije i nazalna začepljenja. U studiji s 29 pojedinaca, pokazalo se da su doze od 50 i 200 mg ružmarinske kiseline potisnule simptome alergije.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo