LIJEČNICI SABLAŽNJENI NAKON ŠTO SU STARICU POSLALI NA RENDGEN: / Nisu mislili da netko ovo može 30 godina nositi u sebi

Image
Foto: Ilustracija: Getty

Za stariju gospođu, bolovi koje je osjećala nakon što je pala bili su očekivani, no kada su liječnici vidjeli rendgen, malo je reći da su ostali u šoku

31.12.2018.
11:41
Ilustracija: Getty
VOYO logo

Žena korejskog porijekla stara 94 godine nakon pada se žalila na opći bol, no nije mogla točno odrediti gdje počinje. Mišići oko kukova i kralježnice nisu bili osjetljivi na dodir. Kako bi isključili eventualne prijelome i napuknuća, snimili su rendgene abdomena, kukova i kralježnice. I šokirali se kada su uz kralježnicu vidjeli niz stranih objekata. Odmah su naručili detaljni CT koji je potvrdio da žena u mišićima uz kralježnicu ima niz iglica.

Zaboravila da je bila na akupunkturi

Ženi je već prije nekog vremena dijagnosticirana teška demencija, no njeni skrbnici su potvrdili kako je prije 30 godina posjetila majstora harija, japansko-korejskog tipa akupunkture u kojoj se ponekad iglice namjerno ostavljaju u najdubljem sloju kože kako bi trajno riješile bol ili drugi problem (dok se u tradicionalnoj akupunkturi iglice duge do 15 mm privremeno zabadaju u površinski sloj kože kako bi potaknule protok energije). Ovoj ženi je harist duž kralježnice i kuka postavio 15-ak iglica kako bi joj olakšao bol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, bez trajne štete

Zapadna medicina uglavnom nema ništa protiv klasične akupunkture (dokle god se pacijent drži svega onoga što je doktor preporučio), no kod hari akupunkture rezultati nisu ni približno dovoljno istraženi, a postoji realna opasnost da se iglice pomaknu iz najdubljeg sloja kože u potkožno tkivo pa čak i organe, gdje mogu izazvati ozbiljne probleme. Takvi slučajevi su već zabilježeni, no kako prenosi IFL Science, ovo je najdulje vrijeme koje je netko živio s iglicama u sebi. "Nasreću, pacijentica nije trpjela nikakve neposredne štetne posljedice", ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo