Play ponuda

LIJEČENJE OVIM LIJEKOM DRASTIČNO SMANJILO TEŽINU COVIDA-19: / Izgledi za oporavak pacijenata bili su dva do tri puta veći

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Početni rezultati sugeriraju da su izgledi za razvoj teškog oblika bolesti covida-19 kod bolničkih pacijenata, koji primjerice zahtijevaju respirator, smanjeni 79 posto

20.7.2020.
13:25
Ilustracija: Profimedia
Play ponuda

Preliminarni rezultati kliničkog ispitivanja sugeriraju da novo liječenje covida-19 dramatično smanjuje broj bolesnika kojima je potrebno intenzivno liječenje, objavila je tvrtka koja je razvila lijek, prenosi BBC. Za liječenje britanska biotehnološka tvrtka Synairgen koristi protein beta interferon koji tijelo proizvodi kad ga napadne virus.

Smanjeni i simptomi bolesti

Bjelančevinu udišu izravno u pluća oboljeli od covida-19 u nadi da će stimulirati imuni odgovor. Početni rezultati sugeriraju da su izgledi za razvoj teškog oblika bolesti covida-19 kod bolničkih pacijenata, koji primjerice zahtijevaju respirator, smanjeni 79 posto.

BBC napominje da rezultati nisu prošli znanstvenu recenziju. Izgledi za oporavak pacijenata do točke u kojoj bolest nije ugrožavala njihove svakodnevne aktivnosti, bili su dva do tri puta veći. Ispitivanje je također ukazalo na vrlo značajno smanjenje simptoma poput onoga da se bolesnici žale da ostaju bez daha.

Prosječno vrijeme boravka u bolnici smanjeno je za trećinu za one na novom liječenju - s prosječnih devet na prosječnih šest dana hospitalizacije. Dvostruko slijepo istraživanje obuhvatilo je 101 dobrovoljca na liječenju u devet britanskih bolnica. Polovica je bila na lijeku, a polovica na placebu - tvari bez djelovanja.

Play ponuda
Play ponuda