dobre vijesti / Ležanje u toploj kupki skida kilograme: napunite kadu i 'istešite' liniju

Image
Foto: Thinkstock

Ukoliko ste lijeni za trčanje i dizanje utega, rješenje za vas pronašli su britanski znastvenici. Osim što topi kilograme, pomaže općem stanju organizma

24.10.2016.
12:44
Thinkstock
VOYO logo

Imate koji kilogram viška, a nemate volje za pedaliranjem, trčanjem pa čak ni hodanjem? Ako posjedujete kadu, mi imamo dobre vijesti za vas. Britanski znanstvenici su  otkrili da opuštanje u toploj kupki troši kalorije i snižava šećer u krvi. 

Naime, vježbe zagrijavaju tijelo, a isto to čini i topla kupka. Znanstvenici su proveli pokus na desetorici muškaraca kojima su u rektum stavili toplomjer te su oni jedan dan vozili bicikl sat vremena, a drugi se dan isto toliko opuštali u kupki čija je tempertura bila 40 Celzijevih stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brćkajući se u kadi, ispitanci su potoršili 146 kalorija, isto koliko bi potrošili da su pola sata hodali, a jednosatnim bicikliranjem izgubili su 630 kalorija. Nameće se zaključak samo po sebi - učinkovitije je biciklirati, ali ima koristi i od opuštanja u kadi.

Druga posljedica kupanja u vrućoj kupki možda je i važnija od trošenja kalorija, a to je da proteini koji se oslobađaju uslijed toplinskog šoka kontroliraju razinu šećera u krvi. U svakom slučaju, ako nema kardiovaskularnih problema, priuštite si tu i tamo dobru staru kupku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo