Odnos s djetetom / Laž kao znak za uzbunu: kad dijete i dobije jedinicu, čestitajte mu

Image
Foto: Thinkstock

Ideja je da kad dijete dobije i jedinicu, treba mu čestitati jer mu je to prva, ispravit će ju i ništa strašno se neće dogoditi. U suprotnome, dijete će se s vremenom udaljiti

28.2.2017.
9:14
Thinkstock
VOYO logo
Image
Mašta vs stvarnost /

Kako reagirati na dječje laži i govore li ih oni uopće namjerno?

Image
Mašta vs stvarnost /

Kako reagirati na dječje laži i govore li ih oni uopće namjerno?

U odnosu roditelj - dijete koji počiva na ravnopravnom dostojanstvu i nema u njemu straha, laganje od strane djeteta često je vrlo koristan znak da se nešto događa, da je djetetu neugodno zbog nečega i lakše mu je sakriti istinu, poštedjeti roditelja i slično.

Djeca se najčešće osjećaju vrlo loše kad rastuže ili razočaraju roditelje te i to zna biti razlog skrivanja. U odnosu gdje se djeca boje roditelja, laganje je često strategija da se zaštite od negativnih posljedica, svađe, vikanja i slično. Ako nam djeca lažu, a ne govorimo o tinejdžerima koji nam jednostavno ne žele reći sve što se događa u njihovim životima, a mi smo previše znatiželjni, vrlo vjerojatno se radi o nekoj smetnji ili teškoći u odnosu roditelja i djeteta. Primjerice, djeca lažu o ocjenama u školi kad postoji pritisak i negativna reakcija na loše ocjene s time da neki roditelji i vrlo dobar percipiraju kao lošu ocjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja je da kad dijete dobije i jedinicu, treba mu čestitati jer mu je to prva, ispravit će ju i ništa strašno se neće dogoditi. U suprotnome, trpjet će odnos, dijete će se s vremenom udaljiti i sve manje stvari govoriti roditeljima o svom životu. 

Važno je otkriti što je djetetu teško i pomoći mu

Djeca izmišljaju neke događaje i u starijoj dobi (kad faza intenzivne mašte prođe) jer im je teško suočiti se s istinom te ne možemo govoriti o zlonamjernom laganju. Važno je otkriti što je djetetu teško i naći način kako se lakše nositi s time. Ponekad to mogu i roditelji, a ponekad je dobro uključiti i stručne osobe jer one uspostavljaju drugačiji odnos s djetetom, posebice ako dijete ima teškoća u odnosu s roditeljem. I naravno, važne su i granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vam se ne sviđa kako dijete prezentira sebe i svoj svijet pomoću neistine, nećete ga ići raskrinkati pred prijateljima, ali je jako važno dati mu do znanja da vi ne podržavate takvo ponašanje, objasniti svoje stavove i dati neki životni poučni primjer kako takve situacije mogu završiti loše po dijete i njegove odnose u društvu. 

Sunčana Rokvić, magistra psihologije, radi kao dječji psiholog u Savjetovalištu za rani razvoj Telefončić te Savjetovalištu Žiraha – savjetovalištu za djecu i odrasle; u procesu je edukacije za geštalt psihoterapeuta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo