Što učiniti? / Laganje kod djece školske dobi možete 'ispraviti' ovim odgojnim metodama

Image
Foto: Thinkstock

Laganje kod djece školske dobi ima određene uzroke, a ova odgojna metoda može ga spriječiti

5.7.2018.
10:10
Thinkstock
VOYO logo

Polaskom u školu djeca se suočavaju s mnogim brojnim novim iskustvima i situacijama, a prije ili kasnije 'ispipat će' teren što se tiče laganja. Najčešće roditelji misle da djeca lažu kako bi dobila što žele, ali to nisu jedini razlozi. 

Laganje kod djece školske dobi može se pojaviti i jer:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • isprobavaju novi oblik ponašanja
  • žele ojačati samopouzdanje i dobiti odobrenje od okoline
  • žele pažnju
  • zvuče kao da lažu, ali zapravo samo ne znaju formulirati svoje misli
  • (FOTO: Thinkstock)

Kako prepoznati da vam dijete laže? 

Jedinstveni oblici ponašanja kada lažemo uključuju češkanje po nosu te prekrivanje usta, spuštanje pogleda pa i nekontrolirano češkanje po tijelu. Ponekad se može dogoditi i da dijete počne kašljati ili mu usta postaju suha. 

Kako 'ispraviti' laganje kod djece školske dobi?

Većini je roditelja prva i automatska reakcija ljutnja, ali time ne postižete ništa. Kažnjavanje u ovom slučaju nema smisla jer će se djeca zbog straha još više zatvoriti u sebi i govoriti manje istine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci savjetuju da roditelji daju djeci kratku pauzu i kažu: "Sada ću te ostaviti, a kroz 10 minuta ću te opet pitati. Ako mi daš drugi odgovor, ništa se neće dogoditi i nećeš biti u nevolji."

Na taj način djeca dobivaju još jednu šansu da kažu istinu i često se obeshrabre jer vide da je roditelj smiren i da samo želi znati što se doista događa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laganje kod djece školske dobi ponekad je rezultat nesigurnosti, a roditelji su jedini koji tu nesigurnost mogu eliminirati. Kada primijetite laž, pitajte svoje dijete da vam kaže istinu, ali naglasite da ćete ga, bez obzira na sve, voljeti jednako i da ne očekujete savršenstvo. 

Pokušajte situaciju sagledati iz dječje perspektive. Dijete možda nema namjeru lagati nego je njegova verzija priče proizašla iz njegovih emocija. Vi imate puno širu sliku i bolje razumijete društveni kontekst pa se pokušajte staviti u njegove cipele kako bi razumijeli zašto laže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laganje kod djece školske dobi treba prebroditi tako da djeci pokazujete koliko cijenite istinu, a ne žestokim kritiziranjem laži. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo