KUPAC JOJ REKAO DA NIJE DOVOLJNO LIJEPA DA BI RADILA U ROBNOJ KUĆI: / To ju je šokiralo i potpuno slomilo

Image
Foto: Instagram/Jude Duncan

20-godišnjoj djevojci koja pati od psorijaze jedan je kupac rekao da nije dovoljno lijepa za rad u robnoj kući

3.11.2018.
14:00
Instagram/Jude Duncan
VOYO logo

Kada joj je jedan kupac rekao da nije dovoljno lijepa da bi radila u robnoj kući, tada 20-godišnja Jude Duncan koja pati od psorijaze bila je šokirana, a onda i potpuno psihički uništena, prenosi Mirror.

Nakon neugodnog incidenta, Duncan je sada odlučna u borbi protiv stigmatiziranja oboljelih od psorijaze, zbog čega se odlučila javno govoriti kako bi podigla svijest o toj bolesti kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentar kupca ju je uništio

Prema njezinim riječima, tek je nedavno razvila psorijazu, iako joj nije dijagnosticirana. Kada ju je nepristojni kupac počastio komentarom imala je tek malu mrlju na licu.

Kupac ju je pitao što je to, a nakon što je ona ignorirala pitanja, rekao joj je: "Mislio sam da moraš biti lijep da bi ovdje radio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komentar me je uništio, Bila sam toliko šokirana da bi mi to netko rekao u lice. Mučilo me je to dugo vremena", rekla je Jude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski dan psorijaze

Danas je Svjetski dan psorijaze. To je prilika za ljude na cijelom svijetu koji pate od ove autoimune bolesti da izmijene koju riječ o svom problemu, tim ljuskastim dijelovima kože koji svrbe, te uzvrate mrziteljima koji neprilično komentiraju tuđu patnju.

Psorijazu pogađa oko 3 posto populacije, jednako muškarce kao i žene. U Hrvatskoj od te bolesti boluje oko 1,7 posto stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povišeni "plakovi", crvene ljuskaste mrlje, mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, obično na vlasištu, licu, rukama, nogama i genitalijama. Psorijaza se može pojaviti u bilo kojim godinama, ali najčešće između dvadesetih i pedesetih.

Bolest se pojavila iznenada

Psorijaza je Jude pogodila iznenada bez upozorenja. Doduše, tijekom tinejdžerskih godina patila je od urtikarije, različitih osipa, impetiga, šindre i virusnih infekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo se pojavila jedan dan na licu. Započelo je kao mala mrlja veličine kovanice na čelu te narasla toliko da je prekrila većinu čela s dodatnim mrljama na obrazima, vlasištvu, pubičnom području i stomaku. S vremena na vrijeme zna jako svrbiti, no većinu vremena ne svrbi. Samo je crveno, upaljeno i ljuskavo. Puno gore izgleda nego što je.", rekla je Jude.

Koristi uz prepisane i redovne kozmetičke proizvode

Jude piše blog na theweeblondie.com te otvoreno govori o psorijazi. Tamo možete pročitati o njezinim pokušajima da pronađe adekvatne kreme i gelove te njezine savjete drugim ljudima koji pate od iste bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz one proizvode koje joj prepiše njezin doktor, koristi i dodatne redovite kozmetičke proizvode kako bi njegovala kožu. Jude kaže da se učinak nekih proizvoda može promijeniti kako koža zbog psorijaze postane osjetljivija. Redovna kozmetika joj pomaže u ublažavanju crvenila i ljuskastog izgleda, ali nema moć čišćenja kože ili smanjenja mrlja.

Potrebno je otvoreno govoriti o psorijazi kako bi se uklonila stigma

"Ponekad pomaže da se osjećaš puno bolje samo kada znaš da nisi jedina osoba koja to proživljava. Također, to uklanja stigmu s psorijaze. Što više ljudi budu govorili o autoimunoj bolesti, podizali svijest i educirali ljude koji nemaju psorijazu tim bolje", smatra Jude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo