Vrijeme je da napokon doznate trebate li jesti cijelo jaje ili samo bjelanjke

Ako jedete cijela jaja, ne podižete rizik od srčanih bolesti, zapravo, nutricionistica Liz Volfe autorica knjige 'Eat the Yolks', tvrdi kako je opasnije po zdravlje ne jesti ih.

17.11.2014.
12:38
VOYO logo

Istraživanje objavljeno u 'The American Journal of Clinical Nutritionu' prikazana je analiza podataka iz čak 21 različite studije koja pokazuje kako 'zasićene masnoće nisu povezane s povećanim rizikom od koronarnih bolesti, moždanog udara ili koronarne bolesti krvnih sudova'.

Magazin Time pobio je argument iz 1984. godine kada se tvrdilo kako su jaja, odnosno žumanjci,i druga hrana koja sadrži masnoće opasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jaja su veliki izvor vitamina A, koji je dobar za kožu, vitamina grupe B za energiju i kolina, koji podržava zdravlje mozga, mišića, i neophodan je za zdravu trudnoću. Zasićene masnoće iz žumannjka također su neophodne za proizvodnju hormona i sposobnost tijela da apsorbira vitamine i minerale", kaže nutristionistica, a prenosi portal aura.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo