Koža 'zna' kada jedemo? Utjecaj kasnonoćnih obroka na vašu kožu i zaštitu od sunca

Znanstvena objašnjenja uvijek nešto pokvare, pa tako i svima drage noćne zalogaje

4.9.2017.
14:00
Giphy
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema nedavnoj studiji, kasnonoćno čašćenje svime što sadrži šećer, ugljikohidrate i slično može negativno utjecati na vašu razinu zaštite od sunca sljedećeg jutra. Istraživači su sa Sveučilišta Southwestern Medical Center u Dallasu otkrili da je koža miševa nakon takvih zalogaja sutradan bila uznemirena. Poremećaj je doveo do slabljenja jačine enzima koji blokira štetno ultraljubičasto zračenje čime je koža trpjela velika oštećenja.

Proces istraživanja i rezultati

Istraživanje se obavilo na dvije skupine miševa: jedna koja je tijekom dana dobila hranu, atipično vrijeme hranjenja za noćne glodavce, i druga skupine koja je hranjena u večernjim satima, tipično doba hranjenja. Istraživači su otkrili da su miševi hranjeni tijekom dana, dakle u vrijeme kada obično spavaju, pretrpjeli veća oštećenja na koži kada su bili izloženi UVB svjetlu.

Znanstvenici vjeruju da se to dogodilo, barem djelomično, zbog enzima koji obnavlja oštećenu kožu pogođenu UV zračenjem, a koji je promijenio svoj dnevni ciklus zahvaljujući hrani. Miševi koji su hranjeni tijekom uobičajenih sati nisu imali izmijenjen enzimski ciklus, pa su UV zrake na njihovu kožu manje štetno djelovale.

Važnost ove studije

"Ovaj je otkriće iznenađujuće", izjavio je Joseph S. Takahashi, voditelj odjela neuroznanosti i istražitelj Medicinskog instituta Howard Hughes. "Nisam mislio da koža zna kad jedemo."

"Očito je da su ovi nalazi zanimljivi, kao što ističe Takahashi, no važno je imati na umu da su ti testovi učinjeni na miševima, ne ljudima, te da je potrebno više istraživanja. Ipak, ovo na vidjelo iznosi vrlo snažnu povezanost između prehrambenih navika i izloženosti suncu", rekao je za AllureJoshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

"Stanice tijela podvrgavaju se cirkadijalnom ritmu, tj. različite se aktivnosti odvijaju tijekom dana, ne noći. Naše tijelo ima prirodnu antioksidativnu obranu koja štiti od izloženosti UV svjetlu, a koju kontroliraju ti cirkadijalni ritmovi", kaže Zeichner i nadodaje "Poremećaji spavanja mogu značajno utjecati na našu kožu, ali ovo je prva studija koja sugerira da abnormalne prehrambene navike mogu imati sličan učinak na biološke satove naših stanica."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali