Kosa može ukazivati na ozbiljne bolesti

Većina na kosu gleda kao na odvojeni dio tijela. Međutim, kosa je, baš kao i nokti, 'nastavak' našeg tijela koji nas može upozoriti na neke zdravstvene probleme.

13.12.2013.
9:17
VOYO logo

Štitnjača

Ako vam se kosa prorijedila i stanjila, te postala beživotna, prvo razmislite što ste joj radili u posljednje vrijeme. Jeste li je često prali u vodi s previše klora? Jeste li je bojili novom bojom? Sve to, između ostalog, može dovesti do gubitka sjaja. Ali mlitava i suha kosa može biti i znak hipotireoze ili nedovoljno aktivnog rada štitnjače, pri čemu se ne proizvodi dovoljno hormona. To dovodi do usporavanja metabolizma. Ostali znakovi hipotireoze mogu biti nagli porast tjelesne težine, neobjašnjiv umor i osjećaj hladnoće. Ako sumnjate na hipotireozu, razgovarajte s liječnikom o testiranju razine hormona štitnjače.

Psorijaza

Puno ljudi ima prhut, no to će riješiti i šampon protiv prhuti. Međutim, ako vam se koža ljušti u većim ljuskama, to može ukazivati na psorijazu. To je autoimuna bolest koja izaziva preveliko isušivanje kože i prebrzo dijeljenje novih stanica. Imate li još koju autoimunu bolest, poput multiple skleroze ili Crohnove bolesti, šanse za dobivanje psorijaze još su veće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policistični jajnici

Prosječna osoba izgubi oko 100 vlasi dnevno. To je normalno i zbog toga vaša kosa neće biti rjeđa. Međutim, primijetite li da vam se kosa znatno prorijedila i da vam ispadaju cijeli pramenovi, to je očiti znak da nešto nije u redu sa zdravljem. Ponekad pojačano ispadanje kose može uzrokovati stres zbog razvoda ili gubitka posla. Osim toga, gubitak kose može biti još jedan znak hipotireoze, odnosno hormonalne neravnoteže koja se odnosi na sindrom policističnih jajnika. No, postoje i neki lijekovi, uključujući i određene kontracepcijske tablete te antidepresive, kojima je nuspojava ispadanje kose.

I opet štitnjača

Još jedan znak da se radi o ozbiljnom zdravstvenom problemu je suha, krhka i lomljiva kosa. Kosa je sastavljena od proteina zvanog keratin i ako ne dobivate dovoljno proteina iz prehrane, to bi moglo oslabiti kosu. Osim toga, to je još jedan pokazatelj problema sa štitnjačom. Stoga, želite li biti sigurni da je sa štitnjačom sve u redu, posjetite liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo