ZARAZILI SE U JAVNOM WC-U / Stiglo upozorenje: 'Covid se širi puštanjem vjetrova, pazite da uvijek nosite gaće!'

Izvještaji o zaraženim vjetrovima prvi su se put pojavili u Australiji prošle godine, a dokaza o prijenosu Covida tim putem sada je, navodno, sve više

24.7.2021.
12:57
shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako nikad prije, sada je vrijeme da prestanete puštati vjetrove u društvu drugih ljudi. Naime, koronavirus je prisutan u crijevima i može se prenijeti vjetrovima u malim zatvorenim prostorima kao što su javni toaleti.

Stručnjaci su već prije ukazali na dokaze koji idu u prilog toj teoriji, iako britanske vlasti još nisu naručile istraživanje na tu temu, piše Telegraph. Kažu da postoje genetski dokazi o prijenosu virusa među osobama koje su bile u istom odjeljku zahoda u Australiji.

Je li rizik od zaraze tim putem visok?

Glasnogovornik premijera Borisa Johnsona rekao je da nije upoznat s tvrdnjama da se virus može širiti vjetrovima, ali uvjeravao je da "ovaj najnoviji znanstveni dokaz drže pod nadzorom." Pitanje je, međutim, je li rizik od širenja koronavirusa ispuštanjem vjetrova visok.

Pa, i ne baš; jer očito nosimo odjeću preko tih dijelova, tj. gaćice i neke hlače, recimo - ti slojevi već pomažu u filtriranju štetnih čestica. Stoga se ne brinite, zapravo je vrlo mala vjerojatnost da ćete se zaraziti ako netko pored vas pusti goluba na slobodu.

Tragovi virusa otkriveni u kanalizaciji

Izvještaji o zaraženim vjetrovima prvi su se put pojavili u Australiji prošle godine kada je Norman Swan, australski liječnik, u ABC-ovom podcastu savjetovao: "Nemojte puštati vjetrove goli".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tragovi virusa mogli su se otkriti u kanalizaciji još rano u vrijeme pandemije; u Velikoj Britaniji službenici su još u svibnju pokrenuli program za analizu otpadnih voda, a program sada pokriva dvije trećine engleskog stanovništva.

To je pomoglo u otkrivanju lokalnih zaraza ili prisutnosti opasnijih sojeva koje se može povezati s lokalnim zajednicama preko sustava odvodnje otpadnih voda. Dr. Jenny Harries, ravnateljica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost, taj je program opisala kao "dodatni sustav detekcije virusa".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali