KORONAVIRUS PUNO TEŽE POGAĐA MUŠKARCE: / Pogledajte grafikone, ovi podaci s intenzivne njege ne mogu biti slučajni

Image
Foto: shutterstock

Ženski hormoni ograničavaju abnormalni odgovor imunosnog sustava, dok muški hormon testosteron radi upravo suprotno - potiskuje imunitet

10.12.2020.
12:33
shutterstock
VOYO logo

Muškarci oboljeli od koronavirusne bolesti imaju tri puta veće izglede da završe na odjelima intenzivne njege od žena i imaju značajno veće izglede da umru od te bolesti, objavili su znanstvenici. Oni su analizirali više od tri milijuna potvrđenih slučajeva bolesti covid-19 iz 46 zemalja i 44 američke savezne države od 1. siječnja do 1. lipnja 2020., prenosi francuska novinska agencija Afp.

Utvrdili su da je rizik zaraze virusom Sars-Cov-2 isti za žene i muškarce jer je točno polovica slučajeva bila potvrđena kod muškog spola. No muškarci su imali gotovo tri puta veće izglede od žena da budu hospitalizirani na odjelima intenzivne njege i 39 posto veće izglede da umru od virusa, pokazala je studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti podaci mogli bi pomoći liječnicima da uvide da je spol faktor rizika za teški oblik bolesti", kaže koautorica istraživanja Kate Webb za Afp. "Spol je varijabla nedovoljno navedena u mnogim istraživanjima i ovo je podsjetnik da je spol važan faktor koji treba uzeti u obzir u istraživanjima", kaže ta znanstvenica sa sveučilišta Cape Town.

Trend je globalni uz rijetke iznimke i može se uglavnom objasniti biološkim razlikama, kažu znanstvenici. "O razlikama po spolovima urođenog imuniteta i onog koji se kasnije razvije već se pisalo i može objasniti žensku prednost kod obolijevanja od covida-19", kažu autori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženama pomažu hormoni

Žene prirodno proizvode više interferonskih proteina tipa I koji ograničavaju abnormalni odgovor imunog sustava poznat kao citokinska oluja za koji se vjeruje da igra ulogu u razvoju teških oblika bolesti covid-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženski hormon estradiol može također pomoći ženama da otklone teške oblike virusa jer jača odgovor T stanica koje uništavaju zaražene stanice i povećavaju proizvodnju antitijela, navodi se u studiji.

"S druge strane muški hormon testosteron potiskuje imunitet", navode autori. Razlike po spolu u komorbiditetu povezane s teškim oblikom bolesti covid-19 mogu izložiti muškarce mnogo većem riziku, napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba prilagoditi cjepivo

No, dodaju da nedostaju podaci koji bi odgovorili na pitanje o ulozi drugih zdravstvenih tegoba. U dodatku na to autori istraživanja ukazali su na sličnost u globalnim razmjerima broja žena i muškaraca s povišenim tlakom i dijabetesom - "najčešćim komorbiditetima kod pacijenata hospitaliziranih s covidom-19".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To otkriće moglo bi utjecati na razvoj budućih cjepiva. Webb navodi da cjepiva ranije razvijena za druge bolesti pokazuju razlike u odgovoru između žena i muškaraca.

"Tek predstoji utvrditi hoće li se isto odnositi i na cjepivo protiv virusa Sars-CoV-2", dodaje Webb. "No, nadamo se da naš rad ukazuje na potrebu da se spol uključi kao varijabla u razvoju cjepiva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo