Zbog higijenske navike možete dobiti rak jajnika

shimmer fallback

Žene koje redovito koriste puder za tijelo i nanose ga oko genitalija povećavaju rizik od raka jajnika za 24 posto.

19.6.2013.
11:23
Play logo

Rizik od pojave raka jajnika povećava se za gotovo četvrtinu ako često koristite puder za tijelo, poručuju znanstvenici.

U novom američkom istraživanju iznosi se činjenica da 40% žena svakodnevno koristi puder za tijelo za osobnu higijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, znanstvenici su upozorili da čestice pudera mogu putovati ženskim tijelom i uzrokovati upalu, što omogućuje napredovanje stanica raka.

I nekoliko prethodnih studija našlo je poveznicu između pudera u prahu i tumora. Neke su otkrile vezu s rakom jajnika i maternice, a neke nisu ponudile uvjerljive dokaze.

U najnovijoj studiji liječnici iz Brigham and Women's Hospitala u Bostonu, SAD, koristili su podatke osam zasebnih studija i pokušali doći do definitivnog odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova vrsta istraživanja, poznata kao meta-analiza, osmišljena je za dobivanje rezultata koji su čvršći od onih koje nude manje, pojedinačne studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su analizirali podatke 8.525 žena s dijagnozom raka jajnika koje su koristile puder za tijelo u usporedbi s 9.800 žena koje nisu dobile rak.

Rezultati, objavljeni u časopisu Cancer Research Prevention, ukazuju da redovita primjena čestica praha nakon kupke ili tuširanja podiže rizik od tumora jajnika za 24 posto. Čestice praha koje se nanose na područje genitalija mogu putovati ženskim tijelom i aktivirati upale, a to odgovara stanicama raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tihi ubojica'

Rak jajnika se ponekad naziva i "tihi ubojica" jer se kod mnogih oboljelih simptomi javljaju tek u uznapredovaloj fazi bolesti.

Glavni čimbenici rizika su povijest bolesti u obitelji, činjenica da ste već imali rak dojke i rano dobivanje menstruacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači naglašavaju da se rezultati odnose samo na puder koji se koristi u području genitalija, a ne na ostatku tijela. A žene koje nose gen glutation S-transferaze M1, ili GSTM1, te nemaju gen nazvan glutation S-transferaze T1 (GSTT1), imaju gotovo tri puta veći rizik za razvoj tumora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je puder tako štetan

Puder za tijelo izrađuje se od mekog minerala magnezija poznatog kao hidro silikat, koji se može naći u cijelom svijetu. On se usitnjuje, suši i melje za proizvodnju praha koji se koristi u kozmetičkim proizvodima za ljude.

Neki stručnjaci kažu da dijeli kemijske sličnosti s azbestom, što može uzrokovati smrtonosni oblik raka pluća – mezoteliom.

Sitne čestice mogu putovati preko genitalija i stići duboko u zdjelicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijelu mogu ostati godinama. Primjerice, procjenjuje se da jedna čestica pudera u plućima može ostati osam godina.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo