Koliko su povezani novac, zadovoljstvo i sreća

Može li novac kupiti i sreću? Da, ako se pod tim misli na zadovoljstvo životom, te uglavnom ne, ako se misli na uživanje u njemu. Gallupova anketa provedena je širom svijeta.

1.7.2010.
14:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zadovoljstvo vlastitim životom i životni užici dva su dijela sreće. Zadovoljstvo životom češće je povezano s prihodima, dok su pozitivni osjećaji i životni užici ovisili i o nizu faktora, poput osjećaja da ste poštovani i povezani s drugima, izvijestili su znanstvenici.

Velika anketa provedena širom svijeta obuhvatila je 136.000 osoba u 132 zemlje, a postavljena su im pitanja o sreći i prihodima. Rezultati su pokazali da zadovoljstvo životom u pravilu raste s prihodima, no pozitivni osjećaji ne moraju to nužno pratiti, izvijestili su iz Gallupa i objavili u Journal of Personality and Social Psychology.

"Javnost se uvijek pita: čini li nas novac sretnima?", rekao je Ed Diener prof. emeritus sa Sveučilišta Illinois, član Gallupa.

"Ova je studija pokazala da sve ovisi o tome kako definirate sreću. Ako gledate na zadovoljstvo životom, kako ocjenjujte svoj život kao cjelinu, vidjet ćete vrlo snažnu vezu širom svijeta između prihoda i sreće. S druge strane, šokira kako je mala veza između novca i pozitivnih osjećaja, odnosno uživanja u životu."

Pozitivni osjećaji ponešto rastu sa zaradom, no daleko su snažnije povezani s drugim faktorima, poput osjećaja da smo poštovani, autonomijom i društvenom potporom te radom na poslu koji nas ispunjava.

Ovo je prva studija o 'sreći svijeta' koja je odvojila životno zadovoljstvo i svakodnevne pozitivne ili negativne osjećaje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali