Sve što niste znali o jabukama, a trebali biste

Sezona branja jabuka je počela, a s obzirom na dokazane dobrobiti koje pružaju organizmu, slobodno uživajte u njima bez osjećaja krivice.

8.9.2012.
12:43
VOYO logo

Veliki sam ljubitelj jabuka pa me zanima koliko jabuka na dan smijem pojesti, a da to ne naruši zdravstvene preporuke i da mi ne naškodi?

Jabuka može biti dobar izbor za laganu večeru, a ako je jedete uz jelo, preporučila bih da to bude prije, a ne nakon jela. (Općenito je bolje voće, posebno ono koje brzo fermentira, poput bobičastog, jesti odvojeno, kako biste izbjegli flatulenciju i probavne smetnje.) Ukoliko je riječ o međuobroku, zašto ne biste, umjesto voćne ili povrtne salate, pojeli dvije jabuke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuku također možete koristiti u terapijske svrhe, što dodatno opravdava njezinu konzumaciju. Npr. za regulaciju stolice i stabilizaciju crijevene flore pojedite 1-2 sirove (ili pečene) jabuke natašte; za poticanje znojenja kod visoke temperature u prokuhanu kašu od jabuka dodajte med i limunov sok te pijte vruće.

Sto grama jabuka, ovisno o vrsti, u prosjeku sadrži 85-90% vode, 10g uglijkohidrata, od kojih je 2-3g vlakana. Osim vitamina C, sadrži vitamine A i B skupine te minerale kalij, fosofor, kalcij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalorijski je siromašna, tako da 100g jabuke ima 40 kalorija, što je, uz činjenicu da je bogata pektinima i celulozom, čini dobrim izborom i kod redukcijskih djeta.

Preporučila bih vam da konzumirate jabuke iz organskog uzgoja, neprskane, s obzirom da je riječ o voću koje zadržava visoke kocentracije pesticida u kori, inače nutritivno važnom dijelu ploda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo