Veliki sam ljubitelj jabuka pa me zanima koliko jabuka na dan smijem pojesti, a da to ne naruši zdravstvene preporuke i da mi ne naškodi?
Jabuka može biti dobar izbor za laganu večeru, a ako je jedete uz jelo, preporučila bih da to bude prije, a ne nakon jela. (Općenito je bolje voće, posebno ono koje brzo fermentira, poput bobičastog, jesti odvojeno, kako biste izbjegli flatulenciju i probavne smetnje.) Ukoliko je riječ o međuobroku, zašto ne biste, umjesto voćne ili povrtne salate, pojeli dvije jabuke?
Jabuku također možete koristiti u terapijske svrhe, što dodatno opravdava njezinu konzumaciju. Npr. za regulaciju stolice i stabilizaciju crijevene flore pojedite 1-2 sirove (ili pečene) jabuke natašte; za poticanje znojenja kod visoke temperature u prokuhanu kašu od jabuka dodajte med i limunov sok te pijte vruće.
Sto grama jabuka, ovisno o vrsti, u prosjeku sadrži 85-90% vode, 10g uglijkohidrata, od kojih je 2-3g vlakana. Osim vitamina C, sadrži vitamine A i B skupine te minerale kalij, fosofor, kalcij.
Kalorijski je siromašna, tako da 100g jabuke ima 40 kalorija, što je, uz činjenicu da je bogata pektinima i celulozom, čini dobrim izborom i kod redukcijskih djeta.
Preporučila bih vam da konzumirate jabuke iz organskog uzgoja, neprskane, s obzirom da je riječ o voću koje zadržava visoke kocentracije pesticida u kori, inače nutritivno važnom dijelu ploda.