Koliko orašastih plodova možete jesti na dnevnoj bazi?

shimmer fallback

Lješnjaci, bademi, orasi, brazilski oraščići i ostali slični plodovi su učestali dio moje prehrane. Zanima me koliko toga smijem pojesti u jednom danu, a da ne pretjeram?

31.8.2013.
16:08
Play logo

Orašasti plodovi su izuzetno kvalitetne namirnice, izvrstan izbor grickalica, umjesto uobičajenih industrijskih prerađevina i dobro je svaki dan ih konzumirati.

Bogati su kvalitetnim masnoćama, prvenstveno oleinskom masnom kiselinom, ali i brojnim mineralima, vitaminima, čak i esencijalnim aminokiselinama, što se odražava na njihovom pozitivnom učinku na zdravlje srčanožilnog i živčanog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog takve nutritivne vrijednosti preporuka je vegetarijancima svakodnevno ih konzumirati.

Činjenica je da su orašasti plodovi, osim toga, visokokalorične namirnice i iz tog razloga ne treba pretjerivati s njihovom konzumacijom. Prijedlog za međuobrok, uz jabuku, ili drugo voće po izboru, može biti jedna šaka orašastih plodova, najbolje je da izabirete različite vrste, kao što ste i sami spomenuli, a uz to možete dodati i sjemenke buče, lana ili suncokreta.

Orašaste plodove i sjemenke možete dodavati i gotovim jelima, usitnjene, ili kao dio poslastice, jutarnjeg obroka i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se teško zaustaviti na nekoliko komada, nastojte biti svjesni što i koliko jedete i neka dnevna doza ukupno ne prelazi jednu šalicu. Naravno, to ovisi i o ostaloj prehrani koju konzumirate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo