Play ponuda

Koliko orašastih plodova možete jesti na dnevnoj bazi?

shimmer fallback

Lješnjaci, bademi, orasi, brazilski oraščići i ostali slični plodovi su učestali dio moje prehrane. Zanima me koliko toga smijem pojesti u jednom danu, a da ne pretjeram?

31.8.2013.
16:08
Play ponuda

Orašasti plodovi su izuzetno kvalitetne namirnice, izvrstan izbor grickalica, umjesto uobičajenih industrijskih prerađevina i dobro je svaki dan ih konzumirati.

Bogati su kvalitetnim masnoćama, prvenstveno oleinskom masnom kiselinom, ali i brojnim mineralima, vitaminima, čak i esencijalnim aminokiselinama, što se odražava na njihovom pozitivnom učinku na zdravlje srčanožilnog i živčanog sustava.

Zbog takve nutritivne vrijednosti preporuka je vegetarijancima svakodnevno ih konzumirati.

Činjenica je da su orašasti plodovi, osim toga, visokokalorične namirnice i iz tog razloga ne treba pretjerivati s njihovom konzumacijom. Prijedlog za međuobrok, uz jabuku, ili drugo voće po izboru, može biti jedna šaka orašastih plodova, najbolje je da izabirete različite vrste, kao što ste i sami spomenuli, a uz to možete dodati i sjemenke buče, lana ili suncokreta.

Orašaste plodove i sjemenke možete dodavati i gotovim jelima, usitnjene, ili kao dio poslastice, jutarnjeg obroka i sl.

S obzirom da se teško zaustaviti na nekoliko komada, nastojte biti svjesni što i koliko jedete i neka dnevna doza ukupno ne prelazi jednu šalicu. Naravno, to ovisi i o ostaloj prehrani koju konzumirate.

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com

Play ponuda
Play ponuda