Osnovna stvar o prehrani, a u tome mnogi griješe

Dobijemo li više hranjivih tvari ako pijemo voćne i povrtne sokove ili ako iste plodove prožvačemo? I zašto je uopće bitno žvakati i slinom natopiti zalogaje koje ćemo progutati?

27.11.2012.
14:02
VOYO logo

Zagovornici žvakanja upozoravaju na jednu ključnu riječ – probava. A probava počinje u ustima kad žvačemo i gutamo (neki nutricionisti spominju i sam miris koji potiče lučenje probavnih sokova). Probava uključuje miješanje hrane i probavnih sokova, a prva je slina, koja sadrži enzime koji ubrzavaju kemijske reakcije u tijelu. Formula za kvalitetnu probavu izgleda ovako: hrana + žvakanje + sporo jedenje = odlična probava.

I to nije sve. Studije su pokazale da samim time što odvojimo vrijeme za temeljito i sporo žvakanje hrane, na koncu pojedemo manje hrane. Naime, vrijeme omogućuje da do mozga stignu informacije o sitosti. Ukoliko jedemo jako brzo ili naglo popijemo hranu, mozak ne stigne reagirati i reći da smo siti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, ispijanje povrtnih i voćnih nezaslađenih sokova još je uvijek bolje od kupovnih verzija. Želite li ipak dobiti više hranjivih tvari iz soka, promućkajte ga malo u ustima i tek onda progutajte.

Međutim, zagovornici kod kuće pripremljenih sokova ističu da se u tekućem stanju konzumira daleko više povrća nego kad trebaju žvakati hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike