Kisela i lužnata hrana - naučite je razlikovati

Prerađeni šećer i brašno, previše mesa, aspirin, duhan i većina lijekova, potiču proizvodnju kiselina u našem tijelu.

27.2.2012.
13:38
VOYO logo

Kiselost i lužnatost se mjere na osnovu pH faktora. Čista kišnica ima pH 7,0 pa se smatra neutralnom. Sve ispod pH sedam je kiselo, a iznad pH sedam smatra se lužnatim.

Međutim, kad je u pitanju pH ljudskog tijela, ne možemo govoriti o pH cijelog tijela. Primjerice, ljudska koža ima pH oko 5,5 (lagano kisel). S druge strane, pH sline se kreće oko 6,5 do 7,4 (varira malo na obje strane neutralnog). Probavni trakt ima pH od 1,5 do 7,0 ovisno o fazi probave. A kad smo zdravi, pH krvi se kreće od 7,35 do 7,45 (lagano lužnata). Da bi se zaštitila od infekcija vagina treba lagano kiseli pH, dok neki drugi dijelovi tijela imaju opet drugačiji pH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebnu ravnotežu naše tijelo održava prije svega putem bubrega i pluća. Međutim, kronična neravnoteža iscrpljuje snagu našeg organizma.

Hrana kiselog okusa i hrana čijom se preradom stvaraju kiseline

Na početku treba razjasniti da postoji hrana koja predstavlja izvor kiselina i/ili lužina te hrana čiji su proizvod razgradnje kiseline ili lužine. Naime, kada se govori o utjecaju hrane na pH ravnotežu organizma, uglavnom se misli upravo na te razgradne proizvode koji nastaju u tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo se može najbolje objasniti na primjeru mesa. Jedući meso, ne osjećamo kiselost, no kao rezultat razgradnje mesa nastaju kiseline koje u određenim okolnostima mogu potaknuti zakiseljenje, odnosno acidozu organizma.

Najčešći uzrok acidoze, smatraju stručnjaci, je neadekvatna prehrana. Zapadnjački tip prehrane koja uključuje velike količine mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim namirnice bogate bijelim brašnom i šećerom te velike količine gaziranih pića, a male količine svježeg povrća i voća.

Sve navedene namirnice, koje se u ovom tipu prehrane konzumiraju u većim količinama, razgradnjom daju proizvode koji zakiseljuju organizam. Nasuprot tome, povrće i voće, koji su u ovoj prehrani zastupljeni u mnogo manjoj mjeri, razgradnjom daju proizvode koji povećavaju alkalne rezerve organizma.

Hrana čiji su produkt razgradnje kiseline:

To su meso, perad, jaja, plodovi mora, žitarice i njihovi proizvodi, margarin, životinjska mast, kikiriki, voće koje sadrži oksalate uključujući šljive, brusnice, višnje, čokolada, kava, čaj, većina gaziranih napitaka, sirupi, šećer, umjetni zaslađivači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana čiji produkt razgradnje su lužine:

To je sve voće (da i limun) izuzev gore navedenoga, sve povrće izuzev graha, graška i leće. Prilikom razgradnje lužnatost potiče i med.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo