Kardiolog priznaje da su bili u krivu! Ovo je pravi uzročnik srčanih bolesti

Američki kardiolog i kirurg priznaje da je moderna medicina pogriješila i da kolesterol nije pokretač srčanih bolesti. Otkriva koji su pravi razlozi ovog raširenog zdravstvenog problema.

22.10.2013.
8:07
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dr. Dwight Lundell objasnio je prave razloge srčanih bolesti. Za početak priznaje da su on i drugi liječnici koje je obučavao godinama bili u krivu s obzirom na uzrok srčanih bolesti. Naime, dugo se govorilo da je za sve kriva povećana količina kolesterola, te da je jedina terapija smanjivanje njegove razine lijekovima i nemasnom prehranom.

Prije nekoliko godina napokon je shvatio da je pravi uzročnik srčanih bolesti upala. 'Prehrambene upute koje smo godinama dijelili zapravo su pospješile epidemiju pretilosti', dodao je.

Ističe nekoliko poraznih činjenica. Iako je 25% Amerikanaca na statinima i općenito se smanjio udio masti u prehrani, danas je i više građana koji umiru od srčanih bolesti. Kolesterol se zbog upale nakuplja na stijenkama krvnih žila i dovodi do srčanih bolesti i moždanog udara. Bez upale kolesterol bi se slobodno kretao po tijelu, pa je upalni proces, a ne kolesterol glavni uzročnik bolesti.

Dr. Lundell pojašnjava da je upala prirodna obrana tijela protiv strane tvari ili organizma, kao što su bakterije, virusi ili toksini. Do kronične upale dolazi kad je ljudski organizam neprestano izložen ozljedama koje izazivaju toksini ili hrana koja se nikad ne bi trebala nazivati hranom jer u prirodi je nema. 'Ozljede i upale krvnih žila koje izaziva prehrana s manjim udjelom masti, ali bogata prerađenim sastojcima, poput šećera, preporučivana je godinama', dodao je.

Glavni uzročnici upalnih procesa:

1. Prerađeni ugljikohidrati (šećer, brašno i proizvodi od njih) Ugljikohidrati koje bi ljudi, zapravo, mogli unositi su oni iz svježeg voća, povrća i žitarica punog zrna.

2. Prevelike količine omega-6 biljnih ulja, poput sojinog, kukuruznog ili suncokretovog, koji se nalaze u većini prerađene hrane. Problem je što tijelo treba omega-6 masne kiseline, ali one trebaju biti u ravnoteži s unosom omege-3. Moderna prehrana dovela je do toga da omjer unosa omege-6 prema omegi-3 iznosi od 15:1 do 30:1, dok bi uravnotežen omjer iznosio 3:1. Unos transmasnoća ne bi trebao doći u obzir, pa u tom slučaju margarin i druge očvrsnute biljne masti uopće ne upotrebljavajte jer sadrže za tijelo vrlo štetne transmasti.

'Ono što možete učiniti je izabrati hranu kakvu je pripremala vaša baka, a ne polugotovu koju je vaša majka spremala na brzinu. Izbacujući hranu koja izaziva upale i dodajući važne hranjive tvari iz svježe, neprerađene hrane, zacijelit ćete oštećenja u arterijama i drugim mjestima u tijelu koje nosi tipična moderna prehrana', zaključuje Lundell.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali