Riža može biti savršen dodatak različitim mesnim jelima te umacima, ali vrlo često nije najbolji izbor za one koji žele izgubiti koju kilu. Znanstvenici, ipak, imaju dobre vijesti pa su tako osmislili način da uklone polovicu kalorija iz jedne porcije riže.
Rezultati istraživanja predstavljeni su na 249. skupu Američkog kemijskog udruženja, a znanstvenici su gledali čak 38 različitih tipova riže.
(FOTO: Thinkstock)
Jedna porcija sadrži otprilike 240 kalorija, ali uz dodatak kokosovog ulja prije kuhanja te stavljanja riže u frižider na 12 sati nakon kuhanja, taj se broj značajno smanjuje.
Škrob iz riže može biti probavljiva ili neprobavljiva, a znanstvenici su zaključili da bi transformacijom probavljive škrobi u neprobavljivu broj iskoristivih kalorija u riži drastično pao.
"Pretilost je postala ogroman zdravstveni problem pa smo odlučili pronaći rješenja temeljena na samoj hrani", izjavio je voditelj istraživanja Sudhair A. Jam
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!