na što moramo paziti? / Kako ojačati imunitet u ovo jesensko doba?

Vjerojatno ste puno puta čuli nekoga da se žali kako mu je 'pao' imunitet, a česte su i situacije kad vam dobronamjerni prijatelji ili članovi obitelji sugeriraju da posegnete za nekim čudotvornim pripravkom koji će vam osnažiti imunitet. Djeluju li takvi pripravci i čime možemo potaknuti obrambene mehanizme našeg tijela, otkrijte u prilogu.

27.10.2014.
18:25
VOYO logo

U ovo jesensko doba mnogo ljudi obolijeva od raznih prehlada, viroza ili drugih infekcija. Neki obole lako, dok drugi hrabro odolijevaju. Zasluga za to ima stanje njihovog imuniteta.

"Imunitet je sposobnost obrane od nama stranih štetnih čimbenika. Najčešće tu mislimo na mikroorganizme kao što su virusi, bakterije i gljivice te njihovi produkti i toksini, ali i neke naše vlastite stanice koje su se iz nekog razloga promjenile, prvenstveno tu mislimo na tumorske stanice. Imunitet nas štiti od infekcija, ali i od malignih bolesti. Bitno je naglasiti da dio imuniteta dobivamo naslijeđem, a drugi dio stječemo", pojasnio je liječnik Milan Mazalin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bismo ojačali imunitet ne moramo koristiti neke skupe proizvode. Dovoljno je naprosto promjeniti način življenja i koristiti neke osnovne savjete koje često slušamo u smislu zdravijeg života. Dakle, tu je prije svega zdrava i pravilna prehrana. Ona bi tebala sadržavati voće, i to: citruse, grožđe, jabuke i banana. Treba uzimati puno povrća - češnjak, luk, papriku, rajčicu... Ne treba zanemarivati niti meso, prije svega ribu ili perad, ali i nemasno crveno, a treba jesti i žitarice i mliječne proizvode", dodao je.

Liječnik Mazalin također upozorava kako moramo paziti i na tjelesnu težinu, ali i kretati se. Međutim, pretjerana fizička aktivnost također nije dobra za imunitet jer iscrpljuje organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Briga za zdravlje i imunitet ne uključuje velike troškove i bacanje novca na proizvode za imunitet koji se nisu pokazali dokazano učinkovitima. Preporuka bi bila da promijenite malo svoj životni stil", savjetuje liječnik.

Više doznajte u prilogu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo