Kako nakon obroka smanjiti neugodne plinove?

Postoje li trikovi za smanjivanje plinova nakon obroka? Dolazim u vrlo neugodne situacije, molim vas za pomoć!!!

14.1.2012.
12:14
VOYO logo

Postoje rješenja. Iznenadit ćete se možda kada vam kažem da uzroci flatulencije kod pojedinaca mogu biti brzo gutanje hrane, pušenje, žvakanje guma za žvakanje, bomboni, pričanje tijekom jedenja, budući da uz to progutamo i određeni volumen zraka!

Ipak, glavni razlog stvaranja plinova je sasvim prirodan proces koji se događa u debelom crijevu, a to je bakterijska fermentacija neprobavljenih šećera. Ovdje je važno spomenuti mliječne proizvode, koji su čest uzroka flatulencije. Uzrok može (ali i ne mora) biti nemogućnost probavljanja mliječnog šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlažem da za početak, ukoliko često jedete mlijeko i sir, smanjite njihovu konzumaciju, odnosno zamijenite jogurtom, pošto je to opcija s manjim sadržajem laktoze. Voće koje brzo fermentira (poput bobičastog voća) nemojte jesti odmah iza obroka, nego zasebno.

Kako s grahoricama?

Grahorice i povrće bogato kalijem i prehrambenim vlaknima mogu izazvati plinove, međutim, njihovom postupnom i čestom konzumacijom stvaranje plinova se smanjuje i nije potrebno odustati od njihove konzumacije. Kod pripreme grahorica koristite začine kim, komorač i anis, a prije kuhanja držite ih natopljene u vodi, prvu vodu od kuhanja bacite. Makrobiotička kuhinja nam je pokazala uvjerljiv trik kuhanja grahorica s algama za rješavanje ovog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suvišno je i spomenuti koliko je važno imati redovne stolice i prohodna crijeva, stoga vodite računa o tome!

Za kraj, ono što svakako preporučujem za olakšavanje smetnji su kim, komorač i anis u obliku čaja, a pozitivno i umirujuće na probavni sustav će djelovati i čaj od paprene metvice te kamilice.

Sretno!

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo