Kako korisno iskoristiti smrdljive čarape!

shimmer fallback

Tanzanijski znanstvenici razvijaju novu zamku za komarce, poglavito one koji prenose malariju, a glavni sastojak je miris ljudskih nogu.

13.7.2011.
12:16
Play logo

Miris ili, bolje rečeno, smrad ljudskih nogu postat će, čini se, najučinkovitiji način uništavanja komaraca. Ovakva zamka bi, prema istraživanju tanzanijskih znanstvenika, trebala privući četiri puta više komaraca nego sami ljudi, a zatim bi se neugodnih krvopija riješila malom dozom insekticida.

U kombinaciji s mrežama protiv komaraca i raznim repelentima, znanstvenici se nadaju da će se prijenos malarije, najvećeg "ubojice" zemalja u razvoju, drastično smanjiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovu pomalo bizarnu ideju znanstvenici su došli promatranjem koliko komarce privlače nošene smrdljive čarape. Uvjerili su dobrovoljce da im doniraju čarape, koje su nosili najmanje 10 sati, te su ih postavili u drvene kutije obložene insekticidom i objesili na prozore domova u ruralnoj Tanzaniji.

Dvogodišnji projekt kojim se pokušava smanjiti stopa zaraze malarijom odvija se u Institutu za zdravlje Ifakara u Tanzaniji pod pokroviteljstvom zaklade Billa i Melinde Gates, te Grant Challangesa iz Kanade. Prema ranijim istraživanjima poznato je da komarce vodi njuh, a ne vid, pa tako ne primjećuju razliku između ove novoosmišljene zamke i ljudi sve dok ne bude prekasno, a čak 74 do 95 posto komaraca koji su "nasjeli" ne preživi susret sa zamkom.

Play logo

Vezani članci:

arti-201107130010006 arti-201106210488006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo