KAKO IZBJEĆI ZARAZU U JAVNOM / WC-u? Primijenite ova tri savjeta i preživjet ćete tu prljavu avanturu

Image
Foto: Giphy

Pomisao na to koliko je ljudi prije vas sjedilo na istoj WC školjci, koliko njih nije opralo ruke poslije nužde, a prije diranja kvake na vratima, u svima izaziva gnušanje.

22.10.2017.
12:00
Giphy
VOYO logo

Pravo je pitanje koje sve boleštine možete pokupiti na takvim mjestima. Čini se da postoji mit kako možete dobiti spolno prenosive bolesti kao što su klamidija, gonoreja i sifilis, među ostalima, samo hodajući pokraj javnog WC-a.

Prije nego što vas uhvati panika, valja istaknuti kako je malo vjerojatno da ćete se čime zaraziti u javnom WC-u. Za to bi bilo potrebno da klice izravno uđu s daske WC školjke u vaš genitalni trakt, ili kroz otvorenu ranu na bedrima ili stražnjici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema mjesta panici

Stručnjaci su to objasnili ovako: veća je vjerojatnost da će vas udariti munja dok jašete leteću svinju nego da pokupite spolno prenosivu bolest u javnom WC-u, stoga se zaista ne trebate brinuti. Čak je još manje vjerojatno da ćete uhvatiti prehladu brzim posjetom javnom zahodu jer te klice ne mogu opstati na hladnim i tvrdom podlogama.

Eventualno postoji mogućnost da se bakterije kao što su E-coli ili salmonela mogu nakupljati u javnom zahodu. I onda biste morali biti izloženi znatnoj količini virusa ili bakterija kako biste se zarazili - i ostaviti ruke neoprane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock, P?ter Gudella

VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Stavljate li i vi toaletni papir na dasku WC školjke činite veliku pogrešku. Evo zašto

Image
VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: /

Stavljate li i vi toaletni papir na dasku WC školjke činite veliku pogrešku. Evo zašto

Image
VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: /

Stavljate li i vi toaletni papir na dasku WC školjke činite veliku pogrešku. Evo zašto

Sve dok ne zaboravljate oprati ruke, vaš imunološki sustav trebao bi vas zaštititi od svih zala koja vrebaju u WC-u. Ne možete uhvatiti infekciju mokraćnih putova preko javnog WC-a, ali vaše ponašanje tijekom njegova korištenja moglo bi povećati taj rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čučanje i lebdenje dok pokušavate izbjeći dodir s toaletnom daskom - je ono što vam može zadati infekciju mokraćnog sustava. U toj neugodnoj poziciji dogodi se da ne ispraznite mjehur potpuno, a tako zapravo izlažete svoje tijelo potencijalno štetnim bakterijama. To može, zauzvrat, povećati vaše šanse za dobivanje infekcije mokraćnog sustava.

Savjeti za prevenciju

Ako se i dalje brinete zbog nedostatka higijene u javnom WC-u, ova tri savjeta bit će sasvim dovoljna da se u potpunosti osigurate od zaraze:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pazite da temeljito operite ruke nakon upotrebe WC-a!

Nosite sa sobom antibakterijsko sredstvo radi dodatne zaštite!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrijte WC-dasku toaletnim papirom ili je prebrišite dezinfekcijskom maramicom!

Ovo se može činiti poput nečega što se podrazumijeva, ali to su doista najbolji savjeti za sprječavanje zaraze. Postoji više klica na podu javnog WC-a nego na samoj školjci, stoga jednostavno ne dirajte pod rukama i preživjet ćete u hitnom korištenju javnog WC-a, piše Healthista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo