Novo istraživanje pokazalo je da kratkotrajno uživanje u masnoj hrani jača srčani mišić, zbog čega je i šteta nakon srčanog udara manja.
One koji vole brzu hranu obradovat će vijest da pržena hrana, poput pomfrita, slanine i krafni, pruža najbolju zaštitu. No, liječnici naglašavaju da je ovo tek preliminarno istraživanje te da to nikako ne znači da je brza hrana zdravija od voća i povrća te žitarica.
arti-201010010975006Naime, američki znanstvenici su šest tjedana različito hranili dvije grupe miševa – masnom i nemasnom hranom. Zatim su gledali kako se miševi nose sa srčanim udarom.
Budući da je prehrana bogata mastima povezana sa srčanim bolestima, očekivalo se da će se miševi na nemasnoj hrani bolje oporaviti. Umjesto toga miševi koji su jeli masnu hranu dva tjedna, imali su najblaže srčane udare.
Najzanimljivije je to što su miševi koji su masnu hranu jeli samo jedan dan imali 70 posto blaži srčani udar nego životinje koje su jele uravnoteženije obroke.
Znanstvenica sa Sveučilišta Cincinnati Lauren Haar kaže: 'Ovo pokazuje da kratkotrajna prehrana s vrlo masnom hranom doista čuva funkcije srca.'
Još je nejasno kako kratkotrajno uživanje u mastima jača srce. Pretpostavlja se da je to zbog energije koja je na raspolaganju srčanim stanicama, zbog čega se ubrzava i proces oporavka.
Iako je važno jesti uravnoteženo, sva ozloglašena hrana se ne mora uvijek izbjegavati, zaključili su znanstvenici.
Kardiolog Jack Rubinstein, koji je sudjelovao u istraživanju, kaže: 'Trenutačno vam nakon srčanog udara kažu da jedete nemasno, no mi mislimo da je to prestroga uputa.'
Međutim, dugotrajno uživanje u masnim jelima nije preporučljivo jer uzrokuje začepljenje arterija i srčani udar.
Dr. Rubinstein kaže: 'Još uvijek ne znamo kako uskladiti ovaj negativni utjecaj na krvne žile i korist za srčani mišić.'
Vezani članci:
arti-201103180031006 arti-201102030114006