jedimo pametno /

Kad zaboli želudac: nutricionistkinja nam otkriva prvu pomoć kod gastritisa

Image
Foto: Thinkstock

Izloženost svakodnevnom stresu, loša prehrana, lijekovi i manjak kretanja učinili su gastritis jednom od najučestalijih bolesti suvremenog čovjeka

5.3.2019.
8:29
Thinkstock
VOYO logo

Riječ je o upali želučane sluznice koja može biti akutna ili kronična. Osim prethodno navedenih uzročnika, gastritis je nerijetko i posljedica infekcije bakterijom helicobacter pylori, koja ako se ne liječi, može dovesti i do karcinoma želuca.

S obzirom na uzročnike, razlikujemo više vrsta gastritisa. Svaki od njih zahtijeva drugačiju terapiju, koju će propisati liječnik nakon što odredi dijagnozu, no postoje općenite nutricionističke preporuke koje mogu ublažiti tegobe, odnosno simptome poput povraćanja, mučnine, grčeva u želucu i nadutosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za savjet smo pitali nutricionisticu Josipu Mađarić. Osim što nam je rekla što jesti, a što izbjegavati kako bismo sačuvali zdravlje želuca, odnosno ublažili simptome upale želuca, nutricionistkinja Mađarić nam je otkrila i koja je prva pomoć kod gastritisa.

Ključ je u pripremi hrane

"Osoba koja boluje od gastritisa trebala bi izbjegavati namirnice koje iritiraju želudac. To su prije svega jaki začini u pripremi hrane (papar, mljevena paprika), alkohol, crna kava i gazirana pića", objašnjava Mađarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava i kako bi ljudi koji imaju osjetljiv želudac trebali izbjegavati pripremu hrane prženjem i pohanjem te loše temperirana jela (ne bi smjele jesti prevruća ili prehladna jela).

"Preporuča se jesti lagane mesne juhe, bijelo meso peradi, obrano mlijeko i kuhana jaja. Ključ je zapravo u pripremi hrane - dakle kod bolesti želuca hranu treba kuhati i pirjati", kaže nutricionistkinja. 

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

https://zivotistil.rtl.hr/articles/admin/edit_entity/3349807/

Prva pomoć kod gastritisa

Kad dođe do bolova i ostalih simptoma treba pravilno reagirati kako bi se oni ublažili.   Najučinkovitiji u smirivanju želuca su blagi čajevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva pomoć mogu biti biljni čajevi (kamilica i stolisnik), banana i mahunarke. Blage čajeve pijemo neovisno o jelu", otkriva nutricionistkinja te dodaje kako treba jesti manje obroke i time izbjeći pretrpavanje, odnosno dodatnu iritaciju već bolnog želuca. 

Pitali smo i što s večerom ako imamo gastritis? Kada najkasnije jesti i što?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolje je večerati nešto lagano i nemasno 2-3 sata prije spavanja (npr. komad bijelog mesa ili ribe i uz to kuhani krumpir ili rižu). Ne smije se prejedati prije odlaska u krevet, ali nije dobro ni ići spavati gladan jer ako je želudac dulje vrijeme prazan dolazi do lučenja kiseline", objašnjava Mađarić.

Najgori neprijatelj želuca je crna kava natašte

"Crna kava na prazan želudac je najgora opcija kod gastritisa, a znam da mnogi ljudi to radi - dobar dio njih upravo radi toga i dobije gastritis", upozorava nutricionistkinja.

"Kruh je bolje jesti nakon što malo odstoji jer aditivi i kvasac iz svježeg kruha isto mogu pogoršati simptom. Pekarske proizvode svakako treba izbjegavati", zaključuje Mađarić.

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo