Jeste li svjesni da kod zdravih namirnica najzdravije dijelove bacate?

Odrasloj osobi dovoljno je šalica i pol do dvije voća i tri šalice povrća dnevno kada je u pitanju zdrava prehrana.

4.3.2014.
8:12
VOYO logo

Kora jabuke

Antioksidans kvercetin nalazi se u kori jabuke i iznimno je dobar za pluća i mozak. Osim toga, kora sadrži više vitamina i vlakana nego ostatak jabuke.

Stabljika blitve

Istraživanje provedeno 2006. godine pokazala je kako stabljika ima značajne količine glutamina, aminokiselina koja igra bitnu ulogu pri oporavku organizma i ozdravljenja. Isjeckajte je i kuhajte zajedno s listovima jer ćete samo tako dobiti sve zdravstvene povlastice koje blitva nudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kora naranče

Prema studiji provedenoj 2004. godine, kemijski spoj u kori naranče i drugih agruma može imati utjecaj na snižavanje kolesterola i djelotvorniji je od nekih lijekova. Flavonoidi su borci protiv srčanih bolesti i upala, navodi se u studiji. Ne brinite. Ne morate pojesti cijelu koru. Naribajte je malo u omiljeno jelo ili slasticu.

Listovi cikle

Iako se ove biljke uzgajaju zbog korijena, treba podsjetiti da je najprije bila uzgajana zbog listova. Puni su vlakana, kalcija, željeza te vitaminima A i K. Iznenadit će vas okus koji je napola cikla, a napola kelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kora lubenice

Ova osvježavajuća namirnica za vruće ljetne dane sadrži aminokiselinu zvanu L-citrulin koja pomaže kod treniranja te olakšava bol u mišićima. Međutim, citrulina, koji također pomaže ukloniti dušik iz krvi, najviše ima u kori lubenice, otkrila je studija provedena na USDA-a Agricultural Research Service 2003. godine.

Kora krumpira

U njoj se nalazi više vlakana nego u samom krumpiru. Osim toga, bogata je vitaminima B i C, željezom, kalcijem i kalijem kao i drugim hranjivim tvarima, tvrde na Academy of Nutrition and Dietetics. To ne znači da trebate servirati samo koru, ali što češće pecite krumpir u pećnici s korom.

Sjemenke bundeve

Sljedeći put kada bude rezbarili ili spravljali obrok od bundeve ne bacajte sjemenke. Oko pola šalice sjemenki sadrži i više od dnevno preporučene doze magnezija. Ukoliko je razina magnezija niska, može doći do srčanih problema, osteoporoze i glavobolje. Sjemenke su bogate željezom i proteinima, kao i određenih spojeva na biljnoj bazi odnosno fitosterola, koji smanjuju 'loš' kolesterol'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo