sve što trebate znati /

Jesen donosi probleme sa želucem: Kako liječiti i spriječiti gastritis?

Ako su vam ovih dana žgaravice i bol u želucu jače no inače, to vam samo želudac potvrđuje da je stigla jesen. Naime, poznato je da su upravo jesen i proljeće godišnja doba kad su želučane tegobe najizraženije. Otkrivamo vam sve što trebate znati o gastritisu. Kako ga liječiti, kako spriječiti, pomažu li bademi, banane i ostale narodne mudrosti - otkrijte upravo sad.

13.10.2014.
18:36
VOYO logo

Pečenje ili bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina, nagon za povraćanjem, žgaravica, podrigivanje i osjećaj nadutosti u trbuhu  - sve su to simptomi gastritisa. A sve detalje o toj neugodnoj želučanoj tegobi ima naš doktor Milan Mazalin.

"Uzrok tome je najčešće upala sluznice koju nazivamo gastritis. Želudac je organ u kojem se odvija bitni dio probave pod djelovanjem želučanog soka pa se pojavljuje gastritis", kazao je Mazalin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako su oštećenja dublja od jednog milimetra, onda govorimo o čiru.

"Simptomi gastritisa su vrlo različiti, netipični i mogu se javiti u nizu drugih bolesti", rekao je liječnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tegobe vezane uz želudac karakterizira činjenica da se bolovi javljaju jedan sat nakon jela i s uzimanjem hrane se pojačavaju. Ako je u pitanju dvanaesterac, tegobe će se pojaviti nakon 2-3 sata nakon jela, a uzimanje hrane će ublažiti te tegobe", pojasnio je Mazalin.

Iako gastritis najčešće povezujemo sa stresom - uzroci su širi.

"Prije se smatralo da je prvi i osnovni problem stres, nerviranje, napetost, agresivna pića, alkohol, kava, zatim cigarete, jako začinjena jela, ali se pokazalo da je uzročnik i helikobakterija, za koju se pokazalo da jako iritira sluznicu želuca", dodao je Mazalin.

"Gastritis sam po sebi ne mora biti neki veliki problem, ali ako se ne liječi, on može prijeći u kronični oblik koji predstavlja dobru podlogu za razvoj niza komplikacija", naglašava Mazalin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugo vremena se smatralo da je prehrana najvažnija u liječenju i postojao popis što se smije, a što ne, ali nova istraživanja pokazala su da to nije presudno i važno", otkrio je Mazalin.

"Ipak određene vrste hrane ili pića bi trebala spomenuti kao nepoželjne, prije svega pušenje - dolazi brze do pojave, crna kava, alkohol, agrumi i mljeko", nadovezao se liječnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od hrane koja bi se preporučila kao pripomoć, tu se navode banane, bademi, jogurt, lagani napici, osim čaja crnoga, dobar je menta, hibiskus, šipak..." rekao je Mazalin.

No, osjetite li i sami simptome o kojima smo govorili - najbolje je posegnuti za najsigurnijom metodom - a ta je posjet liječniku!

Nadamo se da smo smanjili sve vaše nedoumice vezane uz gastritis!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo