Dok vječito peremo kuhinjske površine i aparate zaboravljamo na čistoću jedne stvari zbog koje cijeli naš trud 'pada u vodu.' Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta na Mauricijusu otkrila je da su kuhinjske krpe izvor bakterija koje mogu značajno utjecati na zdravlje i stvoriti ozbiljne probleme.
Stručnjaci su testirali sto kuhinjskih krpica nakon mjesec dana upotrebe.

(FOTO: Pexels)
"U ovom smo istraživanju otkrili potencijalnu ulogu spužvica i krpa za kros-kontaminaciju bakterijama", otkrila je Susheela D. Biranjia-Hurdoyal, znanstvenica i glavna autorica istraživanja.
Oko polovice uzoraka bilo je pozitivno na bakterije: 36.7 posto njih je bilo puno koliformne bakterije (poput E. Coli), 36.7 posto njih je sadržavalo enterokok, a 14.3 posto imalo je stafilokok.
Količina bakterija varirala je ovisno o broju članova u obitelji, socioekonomskom statusu, prehrani, vrsti krpe/spužve te prisutnosti djece.
Kako to utječe na naše zdravlje?
Većina bakterija nije opasna za zdrave osobe. No, zlatni stafilokok i E. Coli povezane su s trovanjem hranom koje uzrokuje mučnine, povrćanje, proljev, bolove u trbuhu i temperaturu, a simptomi mogu trajati i do nekoliko dana.

(FOTO: Pixabay)
"Do problema dolazi kad bakterije dođu na mjesta gdje ne bi trebale obitavati kroz slučajni kontakt.", dodao je liječnik Bruce Ruben za Healthline.
"Ako ne pazimo na higijenu pri rukovanju s hranom, može se povećati rizik od bolesti", dodao je.
Što učiniti?
Najvažnija stvar je redovito mijenjati i prati kuhinjske krpe nakon nekoliko upotreba. Mudro je okrenuti se opotrebi jednokratnih kuhinjskih krpa ili ručnika.
Kako biste održali higijenu u kuhinji i spriječili bolesti uvijek operite ruke i kuhinjske elemente nakon što ste rukovali sa sirovim mesom, jajima ili mliječnim proizvodima.