Tijelo će vam biti zahvalno / Jednostavni načini kako smanjiti negativan utjecaj prečestog sjedenja

Image
Foto: Pexels

Osam sati na poslu, nekoliko sati za obroke, zatim kod kuće pred televizorom - doista živimo sjedilački život. Evo kako si možemo pomoći

4.9.2019.
9:29
Pexels
VOYO logo

Sjedimo na poslu, kod kuće pa čak i kad izađemo na kavu s prijateljima. Sjedenje je postalo toliko normalno u našim životima da je lako izgubiti osjećaj za to koliko zapravo sjedimo. 

1. Ustanite se i hodajte svaki sat

Prema Sarah Kostyukovsky, koja je za MindBodyGreen otkrila najbolje trikove, sjedenje na duže vremenske periode može skratiti određene skupine mišića, a neke mišiće, poput gluteusa na stražnjici. može učiniti potpuno neaktivnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratke pauze ispunjene šetanjem mogu aktivirati gluteuse. Važno je što više prekidati periode sjedenja pomicanjem tijela.

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Rastežite se 

Nakon dugačkog dana na poslu, prvi nam je instinkt leći i opustiti se. Međutim, zapravo bismo se trebali dobro rastegnuti. Ako ste se ikad digli i osjetili da su vam kukovi, vrat i ramena potpuno ukočeni - znate zašto je razgibavanje tako važno. 

Kroz dan uzmite par minuta kako biste okrenuli glavu nekoliko puta te rastegnuli ramena i kukove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Budite aktivni izvan posla

Redovita fizička aktivnost najvažnija je kako bismo 'pobijedili' negativan utjecaj sjedenja. Rastezanje i hodanje tijekom dana može učiniti razliku, ali ne postoji zamjena za redovito kretanje i jačanje tijela kroz tjelovježbu. 

Generalno bi odraslim osobama trebalo 30 minuta umjereno intenzivne aerobne aktivnosti barem pet dana u tjednu. No, čak i manje od toga je bolje nego ništa, a ključno je biti uporan i konzistentan. Čak i ako uspijete odvježbati 15 minuta dnevno, već činite puno za tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Prilagodite si stolicu na poslu

Kako biste smanjili simptome, važno je osigurati si ugodnu stolicu na poslu gdje zapravo najviše sjedimo. 

"Cilj bi vam trebao biti da lumbalni dio tj. donji dio kralježnice ima potporu kako bismo održali prirodan položaj donjeg dijela leđa", otkrila je Kostyukovsky za MindBodyGreen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvar na koju ne pazimo dovoljno je visina stolica. Ako je stolica previsoka ili preniska to će utjecati na položaj tijela. 

"Kad sjedite kukovi bi trebali biti ravno iznad koljena, noge na tlu točno ispod koljena", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo