Nema jela uz koje riža ne paše pa je tako postala okosnica mnogih naših obroka. Jednostavno ju je kombinirati, a kada ju podgrijemo u mikrovalnoj ima jednako dobar okus.
Stop, nemojte to raditi. Barem ne ako želite izbjeći ozbiljno trovanje hranom, upozorava Nacionalna zdravstvena služba Engleske.
Problem, naime, ne leži u samom podgrijavanju riže, već u tome kako ju pripremite na početku. Nakon što ju skuhate, nemojte ju pustiti da stoji više od jednog sata. Nekuhana riža može sadržavati bakteriju Baccilius cereus koja uzrokuje trovanje hranom.
(FOTO: Thinkstock)
Bakterija može preživjeti i nakon kuhanja, a što je dulje ruža na sobnoj temperaturi, veće su šanse da će se bakterija razmnožiti i potencijalno proizvesti toksine. Ako se formiraju i vi pojedete obrok kasnije, možete završiti s proljevom i povraćanjem.
Srećom, rizik je lako izbjeći. Prva je opcija da skuhate točno količinu riže koju namjeravate pojesti i odmah ju servirate. Druga je mogućnost da ju spremite u hladnjak čim se ohladi, dodaju iz službe i napominju da to treba biti unutar jednog sata.
Rižu bismo trebali pojesti do sljedećeg dana. Ako je podgrijavamo, ključno je da se cijela pari od vrućine. Nikada ne bismo smjeli više od jednog puta grijati rižu u mikrovalnoj.
Pročitajte još:
- Roditelji, pozor! Novo istraživanje otkrilo kako spriječiti alergije na hranu kod djece
- Student preminuo nakon što je pojeo tjesteninu u umaku staru 5 dana
- Običan virus koji je gotovo svatko imao, uzrokuje celijakliju?